A Forradalom lángja emlékművet, amely korábban a budapesti Kossuth Lajos téren állt, az 1956-os forradalom 60. évfordulóján a II. kerületi Nagy Imre téren állítják fel.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán jóváhagyhatja, hogy az Országgyűlés Hivatala az áthelyezési, valamint a későbbi működtetési és karbantartási költségek mellett felállítsa a téren Lugossy Mária térplasztikáját. Az elfogadott előterjesztésben emlékeztettek arra, hogy a négy méter magas obeliszk 1996-ban került a Kossuth térre, Göncz Árpád akkori köztársasági elnök javaslatára, felállítása közadakozásból valósult meg. Az emlékművet a Kossuth tér rekonstrukciójának kezdetén, 2013-ban távolították el. Az alkotásnak a tér rekonstrukcióját követően új, méltó helyszínt kellett találni, lényeges műszaki szempontot jelentett az emlékmű lángjának működtetéséhez szükséges gázszolgáltatás biztosítása – írták a dokumentumban.

A javaslat vitájában Gy. Németh Erzsébet (DK) felolvasta az 1956-os tevékenységéért halálra ítélt Mécs Imre nyílt levelét, aki arra kérte a képviselőket, hogy ne szavazzák meg az emlékmű új helyen történő felállítását, mivel szerinte annak a parlament épülete előtt van a helye. Horváth Csaba (MSZP) azt mondta, az emlékmű II. kerületi elhelyezését csak ideiglenes jelleggel tudnák elfogadni, a közgyűlés azonban nem támogatta az erre vonatkozó módosító javaslatot.

Láng Zsolt (Fidesz-KDNP), a II. kerület polgármestere felszólalásában azt hangsúlyozta, hogy az emlékmű készítői beleegyeztek abba, hogy alkotásukat az új helyszínen állítsák fel.

A testület döntött arról is, hogy ugyancsak az 1956-os forradalom 60. évfordulójára a II. kerületi Bem téren emlékkövet helyezzenek el, amely az 1956-os lengyel szolidaritást örökíti meg. A tervezés és kivitelezés költsége bruttó 3,8 millió forint.

(MTI)