A budai Vár Csikós-udvarán újjáépülő egykori Királyi Lovarda évtizedekig csak képeken és tervrajzokon létezett, mostanra azonban már egyre inkább kezd alakot ölteni. Aki mostanában arra jár, már világosan megfigyelheti, milyen is lesz a régi-új épület, hiszen a külső falak már állnak, a tetőszerkezet is a helyére került, és lassan sor kerül a részletek kialakítására is. Az illetékes Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint jelenleg a szerkezetépítési és homlokzati kőelhelyezési munkálatok folynak.

Mivel az eredeti, 1901-ben elkészült (és az 1950-es években lebontott) épület Hauszmann-féle terveit ismerjük, és a díszítésekről is viszonylag sok ábrázolás maradt fenn, a korhű stílus visszaállításával valószínűleg nem lesz gond.

(Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

A funkció ugyanakkor némileg megváltozik majd, az új Lovarda épülete ugyanis a jövőben nemcsak lovas programoknak, hanem számos más rendezvénynek is otthont tud majd nyújtani, és a XXI. század előírásainak megfelelően akadálymentes is lesz. A hauszmanni tervek készítése óta eltelt több mint száz év és a megváltozott funkció ugyanakkor indokol némi változást az építkezés módjában és az épület szerkezetében is. Az eredetileg használt római cement és a tetőt egykor fedő angol pala például már nem érhetőek el olyan könnyen, ezeknek a beszerzése ezért igen bonyolultan, külföldről oldható csak meg.

A jelenleg zajló munkálatok során egyébként nemcsak az épület, hanem annak teljes környezete is újjáépül, a régi-új köntösbe öltözetett Csikós-udvart például rámpa és a szintén építés alatt álló Stöckl-lépcső köti majd össze a Hunyadi udvarral. (Ha az egész beruházás elkészül, a Mátyás-kúttól újra le lehet majd menni a Csikós-udvarra, majd onnan tovább, a Palota út irányába.)

Bár a tavaly májusi alapkőletételkor elhangzott ígéret (mely szerint az épület még idén, 2017-ben elkészülhet), jelenleg kissé optimistának tűnik, az építkezés láthatóan nagyobb sebességre kapcsolt, a Lovarda újjászületése tehát hétről hétre egyre látványosabb.  

Nyitókép: (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)