2018. február 22. 07:45 | Írta: pest buda

Ahol egykor paloták és park volt, ott ma egy lepusztult közterület fogadja a járókelőt. Hogy nézett ki régen a Döbrentei tér és miért néz ki úgy ma, ahogy?

Írta: Filepkó Dominik Lajos

 

Van Budapesten egy olyan közterület, amelyet egykor Közép-Európa egyik legszebbjének tartottak: a Döbrentei tér Budán, az I. kerületben. Ma viszont egy lepusztult terület van a helyén. Nap mint nap emberek ezrei, tízezrei haladnak át rajta: ki villamossal, ki gyalog, de a legtöbben autóval. Nem is csoda, hiszen itt ér át Pestről a kétszer három sávos Erzsébet híd, amelyen folyamatos a kocsiáradat a Balaton és Bécs, azaz az M7-es és az M1-es autópálya felé. De eszébe jut-e bárkinek is, amikor átmegy a Döbrentei téren, hogy valaha itt egy kellemes park volt, pazar paloták által szegélyezve? Ha megnézzük a terület fénykorában készült régi képeket, rácsodálkozhatunk, hogy egykor milyen pompás környezet fogadta itt az erre látogatót. A főváros egyik legszebb és legértékesebb tere volt, valódi kincs, igazi oázis a Duna partján.

A Döbrentei és a Szerb tér a Duna túloldalán a régi pesti Városházának tornyából fényképezve (forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

A Fővárosi Közmunkák Tanácsának új székháza (középen) a Döbrentei téren (forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

A középen álló épület az Oblath-bérpalota (forrás: Hungaricana)

A Geist-bérpalota (forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

A tabáni Szent Demeter templom (forrás: Fortepan)

A Döbrentei téren fekvő hegyvidéki stílusú park egy régi képeslapon (forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

A Döbrentei tér angolkerti időszaka (forrás: FSZEK)

A régi Erzsébet híd budai hídfője (forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

Panoráma a Döbrentei térrel és a régi Erzsébet híddal, baloldalon háttérben a budavári palota a Hauszmann-féle átépítés után (forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

Látványterv a fürdővárosról a Szarvas térnél (forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

 

Ma már nem látni semmit a Döbrentei tér egykori fényéből. Csak remélni lehet, hogy ez a jövőben meg fog változni – talán a budai Duna-partok rendezésével.


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó