A római-parti védmű parti sávban létesítendő, a kerítések vonalához igazodó nyomvonalát támogatta a Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén.

A testület húsz igen szavazattal, nyolc nem ellenében és egy tartózkodás mellett döntött arról, hogy az ügyben felkért szakmai grémium többségi javaslata alapján a Duna-parton létesítendő, a kerítések vonalához igazodó nyomvonal továbbtervezését támogatja. A Dunával párhuzamos védműszakasz megvalósításáról a Fővárosi Közgyűlés a továbbtervezést kővetően, valamint a kisajátításhoz kapcsolódó kártalanítás költségeinek ismeretében dönt.

A közgyűlés – a csillaghegyi öblözetben élők árvízi biztonsága érdekében – ismételten megerősítette elkötelezettségét a pünkösfürdői védmű hatályos jogszabályoknak megfelelő magasítása és az Aranyhegyi-patak árvízvédelmi művének fejlesztése mellett, valamint úgy döntött, hogy a környéken élők rekreációjának, szabadidős lehetőségeinek biztosítása érdekében a pünkösdfürdői védmű melletti területen új közparkot hoz létre.

A testület továbbá kötelezettséget vállalt arra, hogy az Aranyhegyi-pataknál megvalósítandó védműre 3 milliárd forintot, a pünkösdfürdőire 2,1 milliárdot, valamint az említett közpark megvalósítására 1,6 milliárdot biztosít fedezetként.

A napirendi vitában több ellenzéki képviselő a döntés elhalasztása mellett érvelt további vizsgálatokat kérve.

Bús Balázs (Fidesz-KDNP) III. kerületi polgármester elmondta, a kerítés menti nyomvonal elképzelése civil javaslatok alapján fogalmazódott meg. Hangsúlyozta: a védmű tervezése során az a fontos, hogy az biztosítsa az árvízvédelmet, próbálja megőrizni a part természetközeli állapotát, valamint a csónakházak és a sportlétesítmények védelmét is ellássa. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes rámutatott arra, hogy soha semmilyen szakmai grémium nem tanácsolta a Nánási út - Királyok útja nyomvonalat, a most tárgyalt kisebbségi szakmai javaslatban is kettős védelmet javasoltak.

Tarlós István főpolgármester azt hangsúlyozta: semmi mást nem akarnak, mint megvédeni a csillaghegyi öblözetet, az ügyben nyolc szakvélemény készült, de olyan megoldás nem létezik, amellyel mindenki teljesen elégedett lesz. Az ellenzéki képviselők által elmondottakra reagálva teljes tévedésnek nevezte, hogy a partélen védművet akartak volna építeni. A Fővárosi Közgyűlés még 2009-ben döntött egy partélre tervezett védműről a Nánási út - Királyok útja jövőjéről való gondolkodás teljes mellőzésével - mondta. Tarlós István kitért arra is, hogy elméletben akár az is elképzelhető, hogy a parttal párhuzamos védművet nem kell megépíteni.

(MTI)