Mérföldkőhöz érkezett a Budai Irgalmasrendi Kórház komplex fejlesztése, miután a beruházás második ütemének kiviteli tervét a Betegápoló Irgalmasrend elfogadta. A beruházás folyamán a Frankel Leó út 17-19. szám alatti kórház felújítása, valamint egy új központi épület megépítése valósul meg 2021 év végéig. A kivitelezést, ahogy a beruházás első ütemét is a Grabarics Építőipari Kft. végzi – írja a Magyar Építők.

A beruházás első üteme az Irgalmasrend saját beruházásaként valósul meg, míg az új, a történelmi épület és az udvaron épülő szárny teljes, 17,7 milliárdos költségvetéséből mintegy 13 milliárdot az állam ad a kórház fejlesztéséhez.

A kórház látványterve (Forrás: grabarics.hu)

Az első ütem a XX. század elején épült Budai Irgalmasrendi Kórház főépületének teljes megújítását és két új épületszárnyának megépítését tartalmazza. A második ütem során épülő régi, műemléki kórházépület kivitelezésének sajátossága, hogy az építkezés alatt végig biztosítani kell az intézmény folyamatos és zökkenőmentes működését, illetve a gyógyító munkához szükséges nyugalmat és környezeti feltételeket úgy, hogy a falaktól néha csak néhány méterre zajlanak a munkálatok.

A Kiss Ferenc építész tervezte Budai Irgalmasrendi Kóráz 1936-ban 

Az beruházás mindkét ütemének generáltervezője a Kramer, Kiss és Társaik Építészeti és Generáltervező Kft, akik a védett műemlék és világörökségi helyszín, illetve a gyönyörű környezeti adottságok között igyekeztek a betegek mielőbbi gyógyulását, a gyógyítást végző és segítő dolgozók munkáját megkönnyítő téralakítású épületegyüttest tervezni a Betegápoló Irgalmasrend szellemében.

(Forrás: Magyar Építők) 

A Budai Irgalmasrendi Kórház történetéről szóló cikkünket is ajánljuk figyelmükbe!