A Miniszterelnökség két új épülete, a karmeliták egykori kolostora és a mellette épült új irodaház belső munkálatainak elkészültét követően, nemrégiben a köréjük felhúzott fehér palánkkerítést is elbontották, így láthatóvá vált, milyen képet mutat a házak környéke, a megújult Színház utca. 

Most már újra végigsétálható a Színház utca (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

Bár a rövidke útszakasz neve még a Várszínház emlékét őrzi, ma már a két legfőbb közjogi méltóság, az államfő és a miniszterelnök hivatalainak ad otthont. Ez már kívülről is szembetűnik: az egykori Karmelita kolostor körül ugyanis látható és láthatatlan biztonsági berendezések, kamerák és földbe süllyeszthető oszlopok garmadája jelent meg, garantálva a biztonságot.

Mindezek, és az állandó rendőri jelenlét ellenére az utcát nem zárták le, csak a volt kolostorépület fala elé került lánckorlát (amely egyébként stílusában remekül rímel a Sándor-palota fala előtt húzódó korlátéval). Az államfői rezidencia elé azonban a Miniszterelnökséggel ellentétben jelenleg nem lehet besétálni, amit a kandeláberekre erősített bársonykötél (és persze az ott posztoló rendőrök) jeleznek is. 

A Sándor-palota előtt bársonykötél jelzi, hol a határ a látogatók számára (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

A mai kor szerencsére már lehetővé teszi az efféle technikai diszkréciót: maximális védelem mellett sem szükséges hermetikusan elzárni egy épületet. Időnként azonban ilyesmire is szükség lesz, hiszen a Miniszterelnökségbe látogató delegációkat az épület előtt kialakított pici parkocskában fogadják majd.

A címeres főbejárattal szemben, a Színház utca túloldalán a világháborút követően lebontott Honvédelmi Minisztérium épületének helyét ugyanis szépen parkosították, itt kapott helyet az a kicsiny, néhány száz négyzetméteres terecske is, ahol a delegációk vörös szőnyeges fogadása zajlik majd.

Újonnan kialakított kis tér a delegációk fogadásához (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

Az alacsony cserjékkel és rózsakerttel övezett rész éppen elég nagy ahhoz, hogy a fogadó és a vendégségbe érkező feleken kívül egy katonazenekar is elférjen rajta, másnak azonban már nemigen akad hely. Az ünnepség után pedig az utca túloldalára átsétálva a Miniszterelnökség zászlótartókkal övezett, angyalos magyar címerrel díszített főbejáratán léphetnek be az épületbe a delegációk vezetői. Ez a bejárat azonban csak a legmagasabb rangú látogatóknak van fenntartva, itt ugyanis nincs biztonsági ellenőrzés, az a bal oldali kapu mögött zajlik, így a többi vendégnek ott kell majd bemennie.

A Miniszterelnökség főbejáratán lépnek be legmagasabb rangú vendégek (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

A Színház utca tehát ismét utcaformát öltött, szebb és ünnepélyesebb is lett, mint eddig volt, ugyanakkor cseppet sem hivalkodó. Burkolata a Várban már megszokott szilárd, egyenes felületűre csiszolt kő, amelyen kellemes járás esik, ellentétben például a Corvin-kapu felé vezető Szent György utcáéval, amelynek girbegurba, hiányos macskakövei ugyancsak megviselik az ember lábát.

A Honvédelmi Minisztérium helyén, a Miniszterelnökség Szent György tér felé eső homlokzata előtt kialakított üdezöld kertecske remek előteréül szolgál a frissen felújított épületnek. Igaz, ezzel szembetűnőbbé vált a Sándor-palota előtti kertrész kopottsága: a középkori Szent Zsigmond-templom alapjai körüli terület kipusztult és letaposott füvét a virágágyak sem tudják ellensúlyozni.

A zöld terület csak az egyik oldalon újult meg, a Szent Zsigmond-kápolna romjai körül a zöldítés még várat magára (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu) 

Hasonló a helyzet a Miniszterelnökség Pest felőli, várfal alá eső oldalán. Az itteni lejtőt frissen telepített gyep(tégla) borítja, agrofóliával védett cserjékkel és virágokkal. A sétány kőburkolatát is felújították, bár már most több helyen töredezik, hasonlóan a Király és a Hunyadi lépcső burkolatához. Az idő világosan eldöntötte, hogy rossz választás volt annak idején vékony és fényes felületű lapokkal borítani a lejtős utakat, hiszen azok nagy része mára annyira széttöredezett, hogy súlyosan balesetveszélyes rajtuk járkálni. A felújítás egyébként a várfal alatti sétánynak csak a Miniszterelnökség felé eső részét érintette, a Sándor-palotához vezető ösvény ugyanolyan állapotban van, mint eddig. 

Demarkációs vonal” a sétány mellett: balra a Sándor-palota alatti régi, jobbra a Miniszterelnökség alatti felújított növényzet (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

A figyelem azonban itt is állandó: a kamerák a várfalat is éppúgy pásztázzák, mint a Színház utcai részt. Emberből azonban itt már jóval kevesebb akad, mint odafönt, sokan talán nem is tudják, hogy a fák alatt kanyargó ösvény a Miniszterelnökséget és Sándor-palotát alulról megkerülve egy romantikus kőkapun keresztül a Sikló állomásához érkezik vissza. 

A Miniszterelnökség külső környezete alapvetően ízléses és diszkrét lett, hasonlóan például a felújított Kossuth térhez, ahol szintén sikerült harmonikusan ötvözni a funkció és az esztétikum szempontjait, megfelelve ugyanakkor a legmagasabb szintű biztonság követelményeinek. Ami pedig a legfontosabb: az épületek környezete megmaradt köztérnek, tehát bárki elsétálhat arra, megnézheti, megcsodálhatja, megbírálhatja, végül pedig leülhet és elidőzhet ott, felidézve az elmúlt évszázadokat, s elmerengve azon, vajon mit láthatott ott az akkori városlakó.