2018. február 22. 07:45 | Írta: pest buda

Ahol egykor paloták és park volt, ott ma egy lepusztult közterület fogadja a járókelőt. Hogy nézett ki régen a Döbrentei tér és miért néz ki úgy ma, ahogy?

Írta: Filepkó Dominik Lajos

 

Van Budapesten egy olyan közterület, amelyet egykor Közép-Európa egyik legszebbjének tartottak: a Döbrentei tér Budán, az I. kerületben. Ma viszont egy lepusztult terület van a helyén.  Nap mint nap emberek ezrei, tízezrei haladnak át rajta: ki villamossal, ki gyalog, de a legtöbben autóval. Nem is csoda, hiszen itt ér át Pestről a kétszer három sávos Erzsébet híd, amelyen folyamatos a kocsiáradat a Balaton és Bécs, azaz az M7-es és az M1-es autópálya felé. De eszébe jut-e bárkinek is, amikor átmegy a Döbrentei téren, hogy valaha itt egy kellemes park volt, pazar paloták által szegélyezve? Ha megnézzük a terület fénykorában készült régi képeket, rácsodálkozhatunk, hogy egykor milyen pompás környezet fogadta itt az erre látogatót. A főváros egyik legszebb és legértékesebb tere volt, valódi kincs, igazi oázis a Duna partján.

A Döbrentei térről az írott források legelsőként IV. Béla királyunk Szent Gellért templomát említik, amely 1250 körül állhatott itt. A XIV. században szerbek telepednek le a város ezen részén (innen eredeztethető a Rácváros elnevezés). Először a törökök említik a területet Tabakhane-nek, azaz Tímártelepnek (innen pedig a Tabán elnevezés származik). Buda 1686-os ostromakor a keresztény seregek sáncrendszere húzódott itt keresztül. A Vár visszavétele után a szerbek (majd később a németek) visszatértek a területre. Ekkor a teret az itt álló szerb ortodox templom miatt Templom térnek hívták. A XVIII. század közepétől kezdik el Hetivásár térnek (Wochenmarktplatz) nevezni a hetente megtartott vásárok miatt. Mai nevét 1879-ben kapta, Döbrentei Gábor költő tiszteletére. 

A tér életében kulcsfontosságú szerepet játszott a közlekedés, az Erzsébet híd felépülte előtt itt volt a rév. A Pesten az 1870-es években beindult nagyszabású építkezések, majd Budapest 1873-as létrejötte miatt egyre kínosabb lett a helyzet a Tabán környékén. Itt élt Buda lakosságának jelentős része. Az utcák szabályozatlansága és a domborzat miatt itt nem lehetett olyan városrendezést végrehajtani, mint Pesten. 

A Döbrentei és a Szerb tér a Duna túloldalán a régi pesti Városházának tornyából fényképezve (forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

 

Az áttörést az Erzsébet híd átadása jelentette. Az 1890-es években született döntés az Erzsébet híd és a Ferenc József (ma Szabadság) híd megépítéséről. A hely rendezéséről 1899-ben határoztak. Egybenyitották a Szerb és a Döbrentei teret. Így egy új, 12 ezer négyzetméteres terület jött létre. Átépítették és modernizálták a Rudas fürdőt, amelyet a tér déli végének szántak. A tereprendezéssel Lechner Lajost bízták meg. A régi, leromlott állapotú házakat elbontották, amelyek között sok copf, empire és klasszicista stílusú volt. A tér első új épülete a Fővárosi Közmunkák Tanácsának székháza lett. Előtte itt gróf Andrássy Gyula egykori miniszterelnök kétszintes bérpalotája állt. Andrássy nagyon a szívén viselte Budapest sorsát, ezért önként ajánlotta fel házának bontását, hogy az ne akadályozza a városfejlesztést. Az új, modernebb, eklektikus székház terveit id. Francsek Imre készítette.

A Fővárosi Közmunkák Tanácsának új székháza (középen) a Döbrentei téren (forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

 

Közvetlenül a FKT új székháza mellé építtette fel Oblath Rudolf téglagyáros háromszintes bérpalotáját, amelynek terveit a híres építészpáros, Jakab Dezső és Komor Marcell készítette el. Ebben a házban működött a Márai Sándor és Krúdy Gyula írásaiból ismert Arany Lúd vendégfogadó és az olasz származású Kammon (Camoni) Flórián „Kávéforrás” kávéháza is. 

A középen álló épület az Oblath-bérpalota (forrás: Hungaricana)

 

A tér legmeghatározóbb épülete a Geist-bérpalota volt. Az eklektikus bérpalotát Geist Gyula gyertyagyáros és sertéstenyésztő építtette fel 1903-ban. A földszinten két tiszavirág életű kávézó is működött, mielőtt Márk Károly irodalmi szalont varázsolt volna az ezüsttükreiről híres kávéházból. Szintén itt működött 1909 és 1940 között az Élet nevezetű katolikus szépirodalmi folyóirat, melynek szerzői között találjuk többek között Kosztolányi Dezsőt és Juhász Gyulát is. Szintén a Geist-palotában alapították meg közvetlenül Trianon előtt a Területvédő Ligát Karafiáth Jenő vezetésével. A Liga célja a külföld meggyőzése volt a béketervezet igazságtalanságáról.

A Geist-bérpalota (forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

 

A tér dísze volt a tabáni Szent Demeter templom. A szerbek már a XVII. század végén itt építették fel az első templomukat. Mivel a budai szerb lakosság egyre nőtt és gyarapodott, 1741-ben megbízták Mayerhoffer Ádám pallért a templom átépítésével. 10 év múlva, 1751-ben szentelte fel a budai szerb püspök a templomot. 1810-ben a Szent Demeter leégett, a károkat 1824-re javították ki. Szintén nyomott hagyott a templomon az 1838-as nagy árvíz is. 1898-ban ismét átépítették a székesegyházat. Ekkor kapta vörösrézzel bevont toronysisakját, aminek oldalain Szent Demeter életének fontosabb fejezetei voltak láthatók.  Az első világháború alatt a templom harangjait beolvasztották, de a legkisebb „kolomp” a toronyban maradhatott, mivel állítólag Ferenc József szerette a hangját. 

A tabáni Szent Demeter templom (forrás: Fortepan)

 

A Döbrentei tér közepén parkot alakítottak ki még az Erzsébet híd befejezése előtt Hein János és Ilsemann Keresztély tervei alapján. A tervek alapján a parkot különböző hegyvidéki (örökzöld) növényekkel telepítették be, amelyeket sziklakertekkel, teraszokkal, vízesésekkel és kisebb-nagyobb tavakkal választottak el egymástól. 1902-ben Rade Károly tervei alapján egy szökőkutat is beüzemeltek a legnagyobb tó közepén. 

A Döbrentei téren fekvő hegyvidéki stílusú park egy régi képeslapon (forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

 

A parkot a Horthy-korszakban romantikus angolkertté alakították át, amelynek legfőbb látványossága a Gellért-hegyről lezúduló vízesés parki patakba vezetése volt. Szintén ekkor állították fel a parkban Ligeti Miklós Rákász fiú és Napfürdőző lány című műveit. 

A Döbrentei tér angolkerti időszaka (forrás: FSZEK)

 

1904-re elkészült az Erzsébet híd is, ami összekötötte a Döbrentei teret az Eskü térrel (az egykori rév útvonala mentén). 

A régi Erzsébet híd budai hídfője (forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

Panoráma a Döbrentei térrel és a régi Erzsébet híddal, baloldalon háttérben a budavári palota a Hauszmann-féle átépítés után (forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

 

Miután megszépült a Döbrentei tér és befejeződött a budavári palota átépítése is, kínosan zavaró látvánnyá vált a Tabán. A két világháború között olyan elgondolások jelentek meg, miszerint a Tabán helyén egy modern fürdővárost lehetne létrehozni. Az 1930-as évek elején lerombolták a régi Tabánt. Számos művész tiltakozott a döntés ellen, hiszen számukra a Tabán a „budapesti Montmartre” volt. 1940-ben lebontották a Döbrentei téren a Geist-, az Oblath-bérpalotákat és az FKT székházát is. A Szent Demeter templom megmaradt. A terveket Vágó József készítette. Viszont a fördőparadicsom építése sosem kezdődött el, hiszen Magyarországot is elérte a második világháború. 

Látványterv a fürdővárosról a Szarvas térnél (forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

 

Budapest ostroma alatt a visszavonuló németek felrobbantották - a többi híddal együtt - az Erzsébet hidat is. A szovjet tüzérség jelentős károkat okozott a Szent Demeter templomban, de a főbb falak megmaradtak és az ikonosztáz sértetlen maradt. Azokat 1949-ben, Sztálin 70. születésnapjára rombolták le. Az 1960-as években a parkot rekonstruálták, de szigorúan „szocialista szellemben”. 1961 és 1964 között újjáépítették Sávoly Pál tervei alapján az Erzsébet hidat. Szintén a ’60-as években készült el a felüljáró is, ami összeköti az Erzsébet híd budai hídfőjét a Hegyalja úttal. 1986-ban került át a térre Zala György Erzsébet királyné (Sisi) szobra, ami eredetileg az Erzsébet híd pesti hídfőjénél állt. A végeredmény egy sokkalta puritánabb látványt nyújtó „placc” lett. Ma nem látni semmit a Döbrentei tér egykori fényéből. Csak remélni lehet, hogy ez a jövőben meg fog változni (talán a budai Duna-partok rendezésével).

vissza a teljes nézetre