Keresés az archívumban

Minden megváltozott Budapesten? Na nem! Szomorúsággal vegyes nosztalgiával olvasta, hogy el kell búcsúznunk a Petőfi Csarnok műanyag keretes, linóleumos világától? Egyet se búsuljon! Még számos olyan hely van a városban, amelyen nem fog az idő: pont olyanok, mint amilyennek a nyolcvanas években megismertük őket.
Nem bontották le, mégsem ismerünk majd rá a Baross utca 40. alatti házra A Palotanegyed egyik legrégebbi, Hild József tervezte házának kálváriája régóta húzódik, az egyszer már leállított építkezés azonban időközben újrakezdődött.
A BKV 55 éve jött létre – Minden járművön kalauz volt, és olcsón lehetett utazni A Budapesti Közlekedési Vállalat 1968. január 1-jén vette át a fővárosi tömegközlekedést három másik társaságtól. A budapesti villamosokat, autóbuszokat, HÉV-eket és a többi közlekedési eszközt addig ugyanis három önálló vállalat üzemeltette, a Fővárosi Villamosvasút, a Fővárosi Autóbuszüzem és a Budapesti Helyiérdekű Vasút. Ezenkívül az új szervezet magába olvasztotta a Fővárosi Hajózási Vállalatot is.
„A haza minden előtt!” – Hirdeti homlokzatán a sokat megélt Országos Tiszti Kaszinó épülete A pesti belváros egyik legnagyobb épületegyüttese az egykori Országos Tiszti Kaszinó épülete. A Váci utca 38-as házszámú építmény a déli Klotild-palota szomszédságában áll, és létezését részben az Erzsébet hídnak is köszönheti. 1899-es átadása óta honvédtiszteknek biztosított társasági életet és közművelődést, működött kaszárnyaként is, közéttermeknek, mozinak, írói körnek, vívóklubnak, színháznak, honvédzenekarnak, számos rendezvénynek is otthont adott, ma pedig bankszékház. Története üde színfoltja Budapest gazdag múltjának.
Már minden stáció kőoszlopát felállították a Golgota téren A józsefvárosi Golgota téren már felállították azt a tizennégy kőszobrot, amelyekbe a bibliai stációképek, Jézus keresztútjának állomásait ábrázoló bronz domborművek kerülnek. A stációk helyreállítást Józsefváros Önkormányzata kezdeményezte 2019-ben, és állami támogatással valósul meg.
Minden ház érdekes – Tízéves a Budapest100 A Budapest100 városi programsorozat tízéves, idén kortól és elhelyezkedéstől függetlenül csatlakozhatnak a házak a rendezvényhez. Célja, hogy felhívja a figyelmet a körülöttünk lévő épületekre, építészeti értékekre, valamint az ott élők történeteire. Közelebb hozza egymáshoz a városlakókat.
Minden út hozzá vezetett – A Magyarok Nagyasszonya-szobor jelezte egykor a nulla kilométerkövet A II. világháborúban tűnt el a Clark Ádám térről, a nullás kilométerkövet jelképező talapzatról a Magyarok Nagyasszonya-szobor. Hogy megsérült, megsemmisült vagy valaki magával vitte az 1932-ben készült alkotást, a mai napig nem tudjuk. Az időközben külföldre távozott művész testvére huszonhárom évvel a háború után újságfelhívásban eltűnt szoborként kerestette a márványból készült Madonnát.
Minden múlt a múltam – Fortepan-kiállítás a Nemzeti Galériában Minden fényképhez tartozik egy történet. A tárlat főszereplője az egyszerű magánember, akinek fotóin keresztül felfedezhetjük egy évszázados közös múltunkat. Jövőre lesz 10 éves a Fortepan digitális fotóarchívum, amelynek 350 fotójából nyílt kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában.
Minden idők legszebb pesti busza – 60 éve jelent meg a fővárosi utakon a faros Ikarus Ha van magyar jármű, amelyet csodálkozó emberek fogadnak, bárhol megjelenik, és szinte mindenki készít róla egy fényképet, az a faros Ikarus.
A Liget zakatoló szíve – Mi minden fér el az OMRRK-ban? Bár a Városliget közelében hamarosan megnyíló Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központot az egész múzeumi szakma érdeklődéssel várja, legjobban mégis a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria munkatársai örülnek neki. Raktárak, restaurátorműhelyek, kutatóintézet, látogatóközpont – egy példaértékű barnamezős beruházás részletei az egykori Szabolcs utcai kórház területén.
Havat is lapátoltak a Gattamelata másolata körül – Egy időre megnyílt a Román Csarnok Kétségtelenül a Szépművészeti Múzeum egyik legdekoratívabb terme a román kort idéző csarnok, amely az elmúlt hét évtizedben zsúfolt raktárként üzemelt, miközben beázott, a hó is beesett. A múzeum átfogó rekonstrukciójának keretén belül felújított termet érdemes még most megnézni, legközelebb majd csak a Szépművészeti Múzeum októberi épületátadója után lehet.
Színes kötet jelent meg a Román Csarnokról A Szépművészeti Múzeum Román Csarnokának felújítása alkalmából kiadott album művészettörténészek és restaurátorok tanulmányainak segítségével mutatja be a csarnokot és történetét.
Hetven év után megnyílik a Román csarnok a Szépművészetiben Márciusban megnyílik a Szépművészeti Múzeum világháború óta elzárt, most felújított Román csarnoka.
Több mint 5 milliárd jut az óbudai rendelőkre A kormány 5,1 milliárd forinttal támogatja a III. kerületi Szent Margit Rendelőintézet szakrendelőinek felújítását.
Több milliárd jut az újpesti sportlétesítményekre 2020-ig hatmilliárd forint jut Újpest és az UTE sportlétesítményeire. Felújítják a boksz- és birkózó csarnokot és jégcsarnok is épül.
Másfél milliárd forint jut népi műemlékekre Mintegy 1,5 milliárd forintos pályázati keret áll rendelkezésre azoknak, akik a saját tulajdonukban lévő népi építészeti műemlékeket szeretnék felújítani.
Ötvenmillió jut a Planetáriumra Ötvenmillió forintot biztosít a kormány a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) Budapesti Planetárium felújításának előkészítésére a központi költségvetésből.
Több mint 10 milliárd jut az Uzsoki kórháznak Az Egészséges Budapest Program keretében mintegy 14 milliárd forintból újul meg a zuglói Uzsoki utcai kórház.
Harmincmilliárd jut a Jahn Ferenc Kórháznak Budapest történetének legnagyobb kórházfejlesztési programja indul el az Egészséges Budapest programmal.
Hétmilliárd jut a kőbányai kórháznak és szakrendelőnek A kőbányai kórháznak óriási szerepe van a városrész és az agglomeráció betegeinek ellátásában.
Közel 200 milliárd jut a dél-pesti szuperkórházra A dél-pesti kórházkomplexum az Egészséges Budapest Program keretében 190 ezer négyzetméteres területen, 188 milliárd forintból újul meg.
Több mint 9 milliárd jut a János Kórházra 2020-ig mintegy 9,3 milliárd forintot fordítanak a Szent János Kórház fejlesztésére.
Több mint egymilliárd jut a Péterfy Kórházra Budapest valaha volt legnagyobb egészségügyi fejlesztése indul el az Egészséges Budapest Programmal
Közel egymilliárd jut a Szent Margit Kórházra A 924 millió forintos projekt az Egészséges Budapest Programban valósul meg, mely során 70 milliárd forintot fordítanak a a főváros egészségügyi infrastruktúrájára.
Majdnem egymilliárd jut a Nemzeti Táncszínháznak Az új Nemzeti Táncszínház játszóterének megvalósulására közel 900 millió forintot fordít a kormány.
Félmilliárd jut a Capa Központ megújulására A kormány egy Robert Capa életművét bemutató állandó kiállítás megvalósítása céljából támogatja a Capa Központ felújítását és bővítését.
Negyvenmillárd jut az Állatkertnek A fővárosi állatkertben több mint 40 milliárd forint értékben valósulhatnak meg fejlesztések 2020-ig.
Félmilliárd jut múzeumi fejlesztésekre Az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázatain 506 millió forintra pályázhatnak az önkormányzatok az általuk fenntartott muzeális intézmények szakmai fejlesztésére – közölte a minisztérium az MTI-vel.
Közel 400 millió jut műemléki felújításokra Ötven pályázatot támogatnak Budapest több mint 390 millió forintos műemléki keretéből homlokzatok és egyéb épületelemek felújítására. A főváros városképét meghatározó, örökségvédelem alatt álló építészeti értékek rekonstrukciójának, felújításának támogatására meghirdetett pályázat iránt nagy volt az érdeklődés.
Hetvenmillió forint jut az art moziknak Hetvenmilliós támogatást nyújt pályázati úton az EMMI a művészmoziknak.
Kétmilliárd jut Pest megyei bringautakra A cél, hogy növekedjen a gyalogos, kerékpáros vagy közösségi közlekedést választók aránya.
Negyvenmilliárd jut a nemzeti kastély- és várprogramokra Határozatban vizsgálta felül a kormány a Nemzeti Kastélyprogramot és a Nemzeti Várprogramot. A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent döntés szerint a következő években negyven helyszínt fejlesztenek, a célra 40,4 milliárd forint európai uniós forrást biztosítanak.
Pénz jut a világörökség fejlesztésére Világörökségi helyszínek fejlesztése címmel 11,5 milliárd forintos keretösszeggel indult új pályázati felhívás.
Huszonötmilliárd jut az Iparművészeti felújítására Végre elkezdődhet az Iparművészeti Múzeum rekonstrukciója: az állam huszonötmilliárd forintot fordít a múzeum felújítására és az intézmény szakmai fejlesztésére. A tervezett munkákat 2019 márciusáig kell megvalósítani.
Kétmilliárd jut egyházi felújításokra és közösségi programokra Megújulhat több mint 250 templom és mintegy 300 közösségi programot szervezhetnek az egyházak az Emmi kétmilliárd forintos pályázatában.
Fonódó villamos jár majd Újpest és Újbuda között Budafoktól akár Káposztásmegyerig is járhatnak majd a villamosok az Újbuda–Újpest villamostengelyen. Újabb fonódó villamosvonalat alakítanak ki, a tervek szerint a Deák teret és a Lehel teret kötik össze, a Nyugati téri felüljárót pedig elbontják.
Hamarosan eredeti külsejét mutatja majd a Vöröskereszt Egylet egykori székháza Az eredetileg Hauszmann Alajos, illetve Hültl Dezső által tervezett budavári épület újjáépítése 2021-ben kezdődött, nemrég pedig már a szerkezetépítési munkák is befejeződtek, így a tető és homlokzat építése mellett ősszel elindulnak a belső munkálatok. A Dísz tér 1–2. szám alatti ház rekonstrukciójával egy hetvenéves városképi seb gyógyulhat be.
Ma is megvannak a föld alatt az óbudai királyi, majd királynéi vár maradványai Kevesen tudják, hogy Óbudán a középkorban királyi-királynéi vár állott. A városrész impozáns középkori épületeihez hasonlóan sajnos ez a vár is szinte teljesen megsemmisült. Az 1908 és 1984 között végzett régészeti ásatások a Kálvin köz 2–4., illetve az 1–3–7. számú telkeken tárták fel a romjait. A palotaszárny nyugati és déli falára épült rá az itt álló református templom nagy része 1786-ban, amely egyébiránt a reformátusok legrégebbi fővárosi temploma. Az 1908–1909-ben Kós Károly tervei alapján átépített parókia pincéjében a mai napig láthatóak a várkápolna bejáratának és padlózatának részletei.
A levegőből csodálhatjuk majd a várost – Ballon-kilátó nyílik a Városligetben Május elejétől egy több mint 100 méter magasra felemelkedő hőlégballonból is megcsodálhatjuk majd a fővárost, a városligeti Mimóza-dombon ugyanis üzembe helyezik a Ballon-kilátót, amely ritkaság lesz nemcsak hazánkban, de Közép-Európában is. A ballon régi hagyományt elevenít fel, hiszen az 1896-os millenniumi ünnepségek idején már működött egy hasonló eszköz a Ligetben.
Budapest legújabb hídja – Íves gyalogoshíd köti majd össze Csepelt Pesttel Már épül az a különleges gyalogoshíd Budapesten, amely a IX. kerületi atlétikai stadion mellől indulva végre bekapcsolja a város vérkeringésébe a csepeli szigetcsúcsot is. A szerkezet íves útpályával köti majd össze a szigetet a pesti oldallal, nemrég helyére emelt pilonja pedig 65 méter magasra nyúlik fel.
A jövőben a Várkert Bazárban is láthatjuk majd a Nemzeti Múzeum kiállításait A Nemzeti Múzeum évente legalább két kiállítást rendez ezentúl a Várkert Bazárban a Várkapitánysággal kötött együttműködés keretében, elsőként a Világkiállító magyarok 170: Magyarország a világkiállításokon 1851–2021 című tárlatot mutatja be a Déli palotákban idén ősszel. A Magyar Menyasszony című kiállítást pedig két helyszínen, a Múzeum épületében és a Várkert Bazárban párhuzamosan rendezik majd meg.
Először villamos fogaskerekűt, majd hidraulikus siklót tervezett a Gellért-hegyre Novák Ferenc A XIX. utolsó évtizedében Novák Ferenc építész mutatta be a közvéleménynek a Gellért-hegyi sikló tervét, amely összekpcsolódott a Citadella lebontásának szándékával. Novák elképzelése szerint nemcsak sikló épült volna a Gellért-hegyre, hanem kilátó, világító szobor és millenniumi emlékműként Nemzeti Panteon is. Az építész először villamos fogaskerekűt, majd hidraulikus siklót épített volna, amelyre az engedélyeket is megkapta. Álma mégsem vált valóra.
Újra látható lesz majd a Zászlómúzeum egyedülálló gyűjteménye A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum fogadja be a Zászlómúzeumot, amely 1995 óta a Józsefvárosban működött. Az önkormányzat tavasszal döntött úgy, hogy a továbbiakban nem támogatja az intézményt, amely így bezárt a József körút - Nap utca sarkán álló helyiségben. A gyűjteményt a tudományos feldolgozást követően időszaki kiállításokon újra bemutatják majd az éreklődőknek.
Kezdődik a Normafa eddigi parkolójának átalakítása – Aszfalt helyett zöldfelületet várja majd a látogatókat Május 10-én elkezdődik a Normafa megújításának egyik legfontosabb programpontja, a régi buszforduló és parkoló megszüntetése – olvasható a Hegyvidéki Önkormányzat honlapján. A védett erdőövezet most még aszfalttal borított részén hamarosan zöldfelület és közösségi tér várja a látogatókat. Az autók számára a Konkoly-Thege úton alakítottak ki parkolót.
Teljesen átépítik a Citadellát – Parkok, teraszok várják majd a látogatókat A régészeti feltárások után megkezdődött a Citadella és közvetlen környezetének átépítése. A látványterveken is jól látható, hogy az egykori erőd falait több helyen megnyitják, átjárhatóvá teszik. Új kilátóteraszokat, parkokat, zöldterületeket alakítanak ki az erődön és az udvarában. A tervek szerint a teljes beruházás 2023-ra készül el.
Régészeti értékeket is bemutat majd a régi pesti városfal melletti közpark a Bástya utcában A belvárosi Bástya utca 1–11. alatti leendő közparkot a régi pesti városfal leghosszabb szabadon álló szakasza mellett alakítják ki. A nyilvánosságra hozott tervekből kiderül: a terület régészeti emlékeinek bemutatására mini tanösvény készül, de a látogatók kényelmére és a zöld felületekre is nagy hangsúlyt fektetnek a tervezők.
Kiadják Eötvös József levélhagyatékát – az 1848-as forradalomról is teljesebb képet kaphatunk majd Az ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpontban dolgoznak Eötvös József levélhagyatékának összegyűjtésén és teljességre törekvő kiadásán. Az öt-hét kötetesre tervezett levélkiadás révén a korszak iránt érdeklődők képet kaphatnak az 1848-ban egymással vetélkedő nevelésügyi reformelképzelésekről a kisdedóvóktól az egyetemig, valamint az állam-egyház viszonyra vonatkozó koncepciókról 1867 után, különös tekintettel az akkori liberális kormányzat dilemmáira és kompromisszumaira, valamint a kiépülő magyar államigazgatás mindennapjairól is.
A középkori István-torony ihlette az Országos Levéltár tornyát – Újjáépítése után kilátó működik majd benne A napokban jelent meg a hír, hogy a Nemzeti Hauszmann Program keretében fel fogják újítani a budai Várban lévő Országos Levéltár épületét, valamint ismét megépítik annak ikonikus tornyát. Ennek apropóján a torony történetének járunk utána.
Jövőre indulhat a Blaha Lujza tér felújítása: vízi játék és gombaszökőkút is lesz majd Háromfúvókás gombaszökőkút, 84 darab bordó köztéri szék, több száz folyóméternyi látszóbeton támfal és burkolatba süllyesztett vízi játék is lesz a megújuló Blaha Lujza téren a BKK most közzétett tenderkiírása szerint. A város egyik legforgalmasabb, de méltatlan állapotban lévő terének régóta csúszó felújítására 2021. február 15-ig tehet ajánlatot a leendő kivitelező. A munkákkal iparkodni kell majd, hiszen a főváros és a kormány októberi megállapodásának értelmében csak jövő év végéig hívható le a tér rekonstrukciójára szánt állami támogatás.
A kapu szerepét tölti majd be az újjáépülő Honvéd Főparancsnokság a budai Várban Hatalmas kupolájával százhúsz éve még a Dísz tér éke volt, hetven éve azonban visszabontott torzóként keresi funkcióját a budai Vár egyik legviharosabb sorsú épülete, a Honvéd Főparancsnokság egykori székhelye. De már nem sokáig: a 2012 és 2014 között részben felújított építmény ugyanis a jövőre kezdődő rekonstrukció során megszűnik torzónak lenni, visszakapja eredeti formáját, és a jövőben a Várba látogatókat szolgálja majd.