A Szent György tér a budai Várnegyed és egyben Budapest egyik legfontosabb tere, amely azonban a középkorban még nem is létezett, csak a helyén álló házak barokk korban történő lebontását követően kezdett megformálódni az L alakú tér elődje. Mai formáját a II. világháborút követő épületbontások nyomán érte el, ekkor tűnt el a terület nyugati térfala, az egykori Királyi Istálló és József főherceg palotája, a tér északi oldaláról pedig a Honvéd Főparancsnokság hatalmas tömbje. A területen azóta romkertet és zöld területet egyaránt találunk, de itt vezet át a Budavári Palota felé a Színház utca és a Szent György utca is. 

Szent István-napi ünnepség a Szent György téren 1938-ban. Szemben a Honvédelmi Minisztérium lebontott épülete, jobbra a Várszínház–Karmelita kolostor és a Sándor-palota. Balra József főherceg palotánának kerítése látszik (Fotó: Fortepan/Képszám: 31906)

A teret rendszerint – amikor nincs járványhelyzet – rengeteg ember használja, állapota ezért igencsak megkívánta már a felújítást. A Nemzeti Hauszmann Program végrehajtásáért felelős Várkapitányság Nonprofit Zrt. átfogó rendezési tervet dolgozott ki a terület megszépítésére.

A Nemzeti Hauszmann Program egyik legfontosabb célja, hogy új zöld felületeket alakítsanak ki, a meglévőket pedig folyamatosan gondozzák és szépítsék. A rendezett, pihenésre, sétára alkalmas kertek mindig hozzátartoztak a budai Vár látképéhez, és a magyar kertművészet történetének talán legsokoldalúbb alkotásai voltak. A Várat körülölelő és a falakon belül elhelyezkedő zöld területek az utóbbi évtizedekben inkább a gazdátlanság és az elhanyagoltság érzését keltették.

A Nemzeti Hauszmann Program lehetőséget ad arra, hogy a várlejtőkön és a Vár területén belül elhelyezkedő zöld felületek, várkertek, és az ezekhez kapcsolódó fogadóterek, udvarok, felvezető utak és panorámasétányok, valamint a terek – köztük a Szent György tér is – ismét visszakapják régi eleganciájukat. A fejlesztések célja a természeti és kultúrtörténeti értékek megőrzése mellett az, hogy az idelátogatók jól érezhessék magukat a Várban.

Az ország történelmi főterére, a Szent György térre tavaly év végén 14 darab díszalmafát ültetett a Várkapitányság, amelyek nemrég különleges, díszített fadézsákat kaptak. A Sándor-palota előtti virágágyásokba pedig 3600 színes, főként narancssárga-sötétkék, fehér-világoskék virágot ültettek a kertészek. A növények kiválasztásakor a hely adottságainak, időjárási viszonyainak ismeretén túl fontos szempont volt, hogy rovar- és madárbarát kert jöjjön létre, amely látványos, ám kialakítása nem kerül sokba, és könnyen fenntartható.

Különlegesség, hogy az ültetett, vetett növények egy része a magyar táj karakterét idézi meg, más részük pedig a Nemzeti Galériában kiállított festményekkel teremt kapcsolatot, amelyet a turisták számára növénybemutató táblák is erősítenek majd.

Virágágy a Sándor-palota előtt. A felújítás során a gyepfelület is megújul (Fotó: Várkapitányság)

Virágba borult a Szent György tér (Fotó: Várkapitányság)

A tervek szerint még idén megvalósuló felújítás célja, hogy rendezetté, átláthatóvá és szebbé tegye a Szent György teret, ám költséghatékony és fenntartható módon. A tervező a Pagony Táj- és Kertépítész Iroda, amely többek között a Március 15-e téri zöldfelület felújítását, a Szent Lukács Gyógyfürdő kertjének rekonstrukcióját is végezte, de dolgoztak a budapesti Állatkertben és több vidéki kastélykert megújításán is.

A felújítás során nem vágnak ki fát (Fotó: Várkapitányság)

A Szent György tér felújítása során a növényfelület megújítása mellett az utcák burkolatát is kijavítják. Ez lényegében a kövek újrarakását és az utak alapjainak kijavítását, a fugák pótlását jelenti, amelynek köszönhetően a jövőben sokkal könnyebben lehet majd lépdelni a hosszú évek óta elhanyagolt felületeken.

Nem kell többé botladozni: újrarakják és kijavítják az utak burkolatát is (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

József főherceg egykori palotájának alapjain májusra virágmező nő majd (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

De hogyan fog kinézni a tér a felújítás után? Kezdjük képzeletbeli sétánkat a tér északnyugati részén, a volt Honvéd Főparancsoksággal szemben! Az itt található Mikve fölötti, majd 2500 négyzetméteres terület várhatóan májustól virágba borul majd, ide ugyanis 80-féle virág magját vetették el. A mellette lévő, egykori József főhercegi palota körüli kerítést esztétikus vörösfenyő pallókból készülő mellvéd váltja majd ki, a téren lévő épületromokba pedig virágzó gabona és évelő növények kerülnek majd.

A területre néhány év múlva a Nemzeti Hauszmann Program keretében visszaépítik az impozáns József főhercegi palotát is. A tér közepén lévő füves terület gyepét megújítják, de élet költözik a közepén elhelyezkedő, egykori Szűz Mária- és Szent Zsigmond-kápolna romjai közé is: a mellékhajókba virágos gyep kerül. A templom 14 oszlopa helyére már elhelyezték azokat a speciális növénytartó edényeket, amelyekben díszalmafák növekednek majd, koronájukkal növelve a zöld felületet és egyúttal megidézve az egykori kápolna oszlopait is.

A vörösfenyőből készített fadézsákat egyedi kerámiabetétekkel díszítették, oldalukon olajzöld színű, mázas iparművészeti alkotások láthatók. A lapokon található minta, amely pecsétszerűen nyomódik a felületbe, a középkorban is használt mértani díszítés volt.

A Zsigmond-kori kápolna oszlopait a dézsás díszalmafák idézik meg (Fotó: Várkapitányság)

Egyedi készítésű, a középkorban is használt mintázatú kerámiabetétek díszítik a díszalmafák dézsáit (Fotó: Várkapitányság)

A sétában megfáradók részére a volt Királyi Istálló területén található, korábbi bontásokból származó kövekből padokat is építenek, ugyanezen terület egyéb részeit pedig megtisztítják és rendbe rakják, továbbá szelektív kukákat is kihelyeznek a térre.

A Szent György tér felújításával egy szebb és méltóbb teret kapunk, ugyanazt, ami volt, csak sokkal zöldebben és rendezettebben. A tér megújulásának fejleményeiről folyamatosan beszámolunk majd.

Rendezett Szent György tér várja majd a járvány után a bezártságból kiszabaduló látogatókat (Fotó: Várkapitányság)

Nyitókép: Megújítják és zöldítik is a budavári Szent György teret​ (Fotó: Várkapitányság)