Megjelent a Blaha Lujza tér felújítására vonatkozó felhívás a közbeszerzési értesítőben. A „nemzet csalogányának", Blaha Lujzának nevét 1920-ban felvevő tér a közepén állt egykori Nemzeti Színház (eredetileg Népszínház) épületének 1965-ös felrobbantása óta leginkább a közlekedést és az átmenő forgalmat szolgálja, állapota ennek megfelelően mára végletesen leromlott. Felújításáról az előző városvezetés döntött 2017 nyarán, a munkák viszont azóta sem indultak el, ám a mostani tenderkiírás azt sejteti, hogy amennyiben minden jól megy, jövőre végre elindulhat a félévszázados elhanyagoltság felszámolása.


A 2019-es látványtervek szerint ilyen lesz majd a tér, ha elkészül (Forrás: budapest.hu)

A tervek szerint a tér teljes körű felújításon esik majd át: a villamosperonoktól a jelzőlámpákon, a burkolatokon, utcabútorokon, szökőkutakon át minden megújítanak, és új növényeket is ültetnek majd. 

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) által jegyzett mostani kiírás szerint a legendás szökőkúttól nem kell elbúcsúznunk, ugyanis a kivitelezőnek egy háromfúvókás gombaszökutat is kell majd telepítenie a 38 darab, burkolatba süllyeszthető vízjáték fúvóka mellett. A téren 84 darab bordó köztéri széket helyeznek el (padokról nincs szó), és számtalan féle burkolatot is lefektetnek majd, így 5642 négyzetméternyi térkövet, 1150 négyzetméternyi nagykockakövet, 2550 négyzetméter beton térkövet, de 1304 négyzetméteren öntött aszfalt alkotja majd a járdát. A falakat és támfalakat 217 folyóméternyi látványbetonból készítik majd el. 


A középen álló, kulturális célokra tervezett pavilon építése és a növénytelepítés valószínűleg a következő ütemben valósulhat majd meg (Forrás: budapest.hu)

Megújul a tér gyalogos-, tömeg- és autóközlekedése is: a kiírás tartalmazza 1100 négyzetméternyi aluljáró felújítását, 1400 négyzetméternyi térkőből készülő útburkolat lefektetését, jelzőlámpás csomópontok kialakítását, valamint csatorna és vízvezetéképítést, a közművek kiváltását is. 

Bár a mostani kiírásban a növények telepítéséről részletesen nem esik szó, az indoklásból kiderül, hogy a közművek kiváltását a „növényzet számára szükséges élettér kialakítása indokolja". Ugyanígy nincsen szó a térre tervezett ovális alakú, kulturális célokra tervezett pavilon építéséről sem (amely az elképzelések szerint a Nemzeti Színház szellemiségét idézné majd vissza valamilyen módon), ezek minden bizonnyal a főváros által két szakaszra bontott térfelújítás következő ütemének részei lesznek majd. 

A tér 1893-ban, Klösz György fotóján. Szemben az 1875-ben megnyílt Népszínház, amelybe 1908-ban költözött át a Nemzeti Színház társulata. Az épületet 1965-ben a 2-es metró építésére hivatkozva robbantották föl, ekkor alakult ki a ma ismert tér (Fotó: Fortepan/képszám: 57554)

A kivitelezést csak megfelelő referenciákkal rendelkező cég vállalhatja majd, a kiírás szerint ugyanis alkalmatlan az ajánlattevő, ha nem rendelkezik az elmúlt 96 hónapban szerződésszerűen teljesített, műszaki átadás-átvétellel lezárt, köztér komplex építésére és/vagy felújítására vonatkozó referenciával vagy referenciákkal, amely(ek) megfelelnek a felsorolt mennyiségi és minőségi követelményeknek. 

A leendő tervezők/kivitelezők a kiírás szerint 2021. feburár 15-ig nyújthatják be ajánlatukat. A Blaha Lujza tér felújítását, legalábbis annak első ütemét ugyanakkor jövő év végéig el kell végezni, a kormány és a főváros között októberben létrejött egyezség értelmében ugyanis az állami támogatás csak 2021 végéig hívható le.