A III. kerület egyik legnagyobb forgalmú csomópontja, Óbuda kapuja, a Szentlélek tér jelenleg nem a legszebb arcát mutatja – írja az obuda.hu. Ezért Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat úgy határozott, hogy a mostani állapotot rendezi, a területet az itt naponta megforduló több tízezer ember számára élhetőbbé, szebbé és szolgáltatásaiban is vonzóbbá teszi.

Mint a cikkben olvashatjuk: a III. kerületi önkormányzat augusztus végén pályázati felhívást tett közzé, hogy az idén lejáró szerződések helyébe új, a mai kor igényeinek megfelelő és a műemléki környezethez illő területhasználati szerződést kössön. A pályázatok október közepi benyújtási határidejére négy pályázat érkezett, majd az azt követő egy hónapos hiánypótlási időszak végére három pályázat maradt versenyben.

Azt is közölték, hogy a pályázat keretében a leendő tér kereskedelmi funkcióin kívül a terület fenntartására, a környezetbe illő építészeti megvalósításra, a nyújtani kívánt szolgáltatások biztosítására vonatkozó elképzelések mellett számos zöldterületi, műszaki és közművi tervet, nyilatkozatot kellett benyújtani. Természetesen a terület használatáért fizetendő ár is fontos szempont a bírálat során. A pályázat győzteséről és az általa készített koncepcióról döntés várhatóan januárban születik – derül ki az obuda.hu írásából.

Óbuda, Szentlélek (Korvin Ottó) tér, autóbusz-végállomás 1980-ban (Fotó: Fortepan/Képszám: 188973)

Mint fogalmaznak, a tér megújulása együtt jár a jelenlegi állapot megszüntetésével és az új megépítésével. Emiatt néhány hónapig az óbudaiak és az erre járók türelmét, megértését kérik. Az írásból kiderül, hogy a teret most uraló pavilonsor üzemeltetésére a pavilonok tulajdonosainak december 31-ig volt szerződés szerint idejük, 2021 januárjában a jelenlegi pavilonokat elbontják, a leendő nyertes pályázó pedig a döntést követően fogja építési ütemtervét meghatározni.

A cikkben azt ígérik, hogy az átváltozás átmeneti kellemetlenségei után Óbuda kapuja méltó arculatot és környezetet nyer, a jelenleg elhanyagolt, beláthatatlan területek megszűnnek, a szolgáltatások bővülnek, az erre járók pedig esztétikus környezettel találkoznak a téren és környékén. Mint fogalmaznak, az önkormányzat célja, hogy igazi találkozóponttá váljon a Szentlélek tér és környéke.

Forrás: obuda.hu

Nyitókép: Óbuda kapuja igazi találkozóponttá válik: megújul a Szentlélek tér (Fotó: obuda.hu)