Zöld utat kapott a XIII. kerületi óriási zöld beruházás, elindulhat a Vizafogó közpark építése – írja közleményében a kerületi önkormányzat.

A Vizafogó lakótelep szomszédságában, az Esztergomi út és a Párkány utca között – a régi vasúti Indóház mellett – egy csaknem 1 hektáros területen új közpark alakulhat ki rekreációs és zöldfelületi funkciókkal, illetve smart city (okos város) szolgáltatásokkal, például okospadokkal, közterületi WIFI bővítésével, az öntözéshez pedig költség- és ivóvízkímélő talajvíz-kúttal – írják. Várhatóan még 2021-ben átadják a Vizafogó parkot a lakosságnak.

A Vizafogó közpark látványterve

A beruházás megvalósításakor az önkormányzat szerint kulcselem az „ökopark” jellegű kialakítás, a természetközeliség, a természetes felületképzés, a klímavédelem és a fenntarthatóság. A fejlesztők figyelembe veszik a lakók véleményét, ötleteit is, amelyeket – a járványhelyzet miatt – online juttathattak el az önkormányzatnak.

A közlemény szerint egyedi arculatú – a kerület, a környék identitását tükröző – és biztonságos közparkot terveznek, amely lehetőséget nyújt minőségi időtöltésre, igazodván a kikapcsolódás igényeihez. A Vizafogó közparki fejlesztésével a csaknem 1 hektáros területen jelentős zöld felülettel, nagy lombtömegű fásítással, klimatikus vizes architektúrákkal és pihenő padokkal egyfajta ökológiai összhangot szeretnének megteremteni.

 A parkban mesterséges tó is lesz híddal

Kávézó-terasz a tavon

A területen 55 fát és több mint 23 ezer növényt (hagymás dísznövényt, évelő virágot, díszfüvet, cserjét) ültetnek majd. A parkban mesterséges tó is lesz híddal, köztéri szobor is kerül ide, valamint szolgáltatópavilon és illemhely. A „helyi identitást szimbolizáló” köztéri szobor megalkotására az önkormányzat pályázatot ír ki.

Az öntözésről több fúrt talajvízkutas automata esőérzékelős rendszer gondoskodik majd a területen, illetve vízáteresztő burkolatok révén az esővizet is hasznosítják. Energiatakarékos LED-es világítás lesz a Vizafogó parkban. A szebb és vonzóbb környezetet biztonságossá is formálják a közvilágítás bővítésével és a park körülkerítésével.

 A parkban rengeteg növényt fognak ültetni

A tervezők várják a lakók véleményét  

A XIII. Kerületi Önkormányzat zöldítési programjának egyik példája a Vizafogó park kialakítása is, amelyet azt tett lehetővé, hogy 2020-ban az önkormányzat a 9290 négyzetméternyi területet – a Kerületi Építési Szabályzat módosításával – beépítésre szánt besorolásból közparki területté minősítette át.

Forrás: sajtóközlemény  

Nyitókép: Mesterséges tó híddal és köztéri szobor is lesz az új Vizafogó parkban