Freund Vilmos paksi kereskedőcsalád gyermekeként látta meg a napvilágot. Apja, Freund Mór gabonakereskedéssel foglalkozott, és az 184849-es forradalom és szabadságharc idején lisztet szállított a magyar honvédségnek. Emiatt anyagi helyzete megrendült, és Pestre költözött, ahol gabonaalkuszként dolgozott, majd később lisztüzletet nyitott. Tíz gyermeke közül csak Adolf, Antal, Fülöp és Vilmos érték meg a felnőttkort. A négy testvérből hárman kereskedelemmel és iparral foglalkoztak, csupán Vilmos lépett művészi pályára, aki a zürichi Műegyetemem a neves építész, Gottfried Semper tanítványa volt, és 1867-ben szerzett diplomát. 

Hazatérve előbb Szkalnitzky Antal építész irodájában helyezkedett el, majd amikor 1883-ban az Országházra kiírt pályázaton pályaműve sikert aratott, önálló tervezőként dolgozott tovább. Egyik első és jelentős műve az Izraelita Siketnémák Budapesti Országos Intézete a Bethlen Gábor téren. A neoreneszánsz stílusú épület 18761877-ben épült, jelenleg egy amerikai gazdasági főiskola működik az épületben.

Az Izraelita Siketnémák Budapesti Országos Intézete a Bethlen Gábor téren Klösz György felvételén (Forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

Az 1880-as években épültek neoreneszánsz stílusban tervezett palotái és villái az Andrássy úton: összesen kilenc bérpalota és két villa terve született meg Freund Vilmos tervezőasztalán. Az épületekről részletesen írtunk a Freund halálának 100. évfordulójára készített összefoglalóban.

Az Andrássy út 114. szám alatt álló Chorin-villa részlete (Fotó: Both balázs/pestbuda.hu)  

 Az Andrássy út 11. szám alatti háromemeletes bérpalota (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A magánpaloták mellett a Pesti Izraelita Hitközség megrendelésére 188689 között Freund tervei alapján épült meg a Szabolcs utcai kórház, az épületet a közelmúltban felújították, ma az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ található itt. Az egykori kórház mellett az 1890-es években a Bródy Adél Gyermekkórház épült fel, szintén Freund Vilmos tervei alapján.

A Pesti Izraelita Hitközség Szabolcs utcai kórháza Klösz György felvételén (Forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

Az 1890-es években Freund Vilmos újabb megbízásokat kapott szociális és egészségügyi intézmények tervezésére. A Chevra Kadisa Aggok Menháza 1891-ben épült fel a Hungária körúton, napjainkban az Uzsoki Utcai Kórház Krónikus és Rehabilitációs Belgyógyászati Osztályai találhatóak benne. Szintén Freund tervei szerint épült 1892 és 1895 között a Ferenc József Kereskedelmi Kórház a Bethlen Gábor téren. (Az intézmény korábban a Hársfa utcában volt Kereskedelmi Kórház néven.) Az épületegyüttes ma a Péterfy Sándor Utcai Kórház részeként működik.  

Az egykori Ferenc József Kereskedelmi Kórház ma Péterfy Sándor Utcai Kórház részeként működik (Forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

Ebben az időszakban, nevezetesen 1891-ben készül el a Kozma utcai izraelita temető bejáratánál a szertartásoknak helyet adó épülettömb is, a hatalmas, fehér színű ravatalozó terveit Freund Vilmos készítette. Szintén Freund tervei alapján épült fel a Lipótvárosi Kaszinó palotája 18941897 között neobarokk stílusban. A Zrínyi utca 5. szám alatti épületben jelenleg a BM Duna Palota működik.

A BM Duna Palota épületében eredetileg a Lipótvárosi Kaszinó működött, az épületet Freund Vilmos tervezte (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Freund Vilmos a családjának is tervezett villát, amely a Bajza utca 31. (korábban 13.) szám alatt épült 19001901 között. Az építtető Freund Adolf volt, aki öccsét, Vilmost bízta meg a tervek elkészítésével. Ma a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) működik a nemrégiben felújított épületben.

A Freund-villa a Bajza utcában (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A villát Freund Adolf építtette a családjának (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Nyitókép: A Freund-villa a Bajza utcában (Fotó: Kozics Júlia/pestbuda.hu)