Bontják a Goldmann György téri Goldmann Menza épületét, majd a mellette lévő, az Egry József utca 18-22. szám alatt álló BME V2 nevű oktatási épületet. Helyükre kormányzati beruházásban épül majd fel a BME Innovációs és Fejlesztési Központ, amelynek létrehozásáról tavaly született kormányhatározat.  

Megkezdődött a Goldmann Menza bontása a Petőfi híd budai hídfőjénél (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Korábban felmerült a menza épületének korszerűsítése, amely elsősorban belsőépítészeti jellegű és épületgépészeti felújítást tartalmazott volna, de végül nem valósult meg (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A V2 és Goldmann épületek helyén felépülő BME Innovációs és Fejlesztési Központot a leendő innovációs negyed területén lévő intézmények (BME, ELTE, Corvinus + SOTE), a kapcsolódó innovatív vállalkozások és a betelepülő szervezetek integrált együttműködése révén Budapest műszaki innovációs centrum lehet a jövőben – olvasható a kormányhatározattal kapcsolatban az egyetem honlapján. A betelepülő szervezetek – a kormányhatározat értelmében – az innovációs és iparjogvédelmi igazgatási tevékenységet végző kormányzati szervezetek lesznek.

A Goldmann térre épül majd fel a BME Innovációs és Fejlesztési Központ (Forrás: bme.hu)

A Goldmann étterem, vagy ahogyan a hallgatók, majd később a köznyelv is nevezte, a Goldmann Menza első tervei 1975-ben készültek, majd 1976-ban át kellett alakítani a terveket. Kiderült ugyanis, hogy az eredetileg kijelölt helyén a tervezett metróépítkezés miatt nem lehet elvégezni az alapozási munkálatokat. Így a menza épülete a Dunától beljebb került és 1977-ben elindult az építkezés. Az étterem 1983. januárjában nyitott meg, és számos egyetem rendezvényt is itt tartottak meg.  

A mellette álló V2 nevű épületet 1969-ben adták át, állaga az 1980-as évekre  jelentősen leromlott, az ablakszerkezetek tönkrementek. Így az épületben elhelyezkedő tanszékeket kiköltöztették, az egykor a villamosmérnöki karnak otthont adó tömb 2012 óta üresen áll.

A BME V2 nevű tömbjét is elbontják majd, a rossz műszaki állapotú épület 2012 óta üresen áll (Forrás: ujbuda.hu)

Nyitókép: Megkezdődött a Goldmann Menza bontása (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)