A szerződés szerinti ütemben zajlik a Blaha Lujza tér felújítása – írja közleményében a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A térre összesen 80 fát ültetnek, egy részüket egybefüggő zöld felületbe, a többit pedig a burkolatba helyezik teljes talajcserével és talajszint alatti öntözőrendszerrel. A tér nagy részén – a fák környezetébe – térkő burkolatot építenek vízáteresztő fugázással és alépítménnyel.

A faültetés előkészítéseként most elkezdődött a mesterséges váztalaj kialakítása. Ennek az a célja, hogy segítse a faveremrácsba kerülő fák gyökérzetének növekedését, és megfelelő alépítményként szolgáljon a térburkolatnak.

Előkészítik a terepet a faültetéshez (fotó: bkk.hu)

A folyamat során először agyag vízmegtartó réteget helyeznek el mélyen a földben, ami biztosítja a fák életben maradását. Ezen zúzottkő réteget terítenek szét, a résekbe pedig tápanyaggal dúsított, jó minőségű termőföldet mosnak. A földlabdás fákat már a zúzottkő réteg fölé, a termőföldbe ültetik, a burkolat alá pedig teherhordó, de vízáteresztő zúzottkő-alépítmény kerül.

A városi fák rossz növekedésének általában az az oka, hogy a burkolat alatti talajréteg tömörödik, oxigén- és vízszegény közegű. A mesterséges váztalajba, vagyis a Stockholm faültetési rendszerrel ültetett fák azonban gyorsabban nőnek, jobb életkörülményeik miatt nagyobbak, szebbek és egészségesebbek lesznek, mint a tömörödött altalajba ültetett társaik. Ugyanis a zúzottkő réteg nem engedni tömörödni a tápanyagdús termőföldet, a fák gyökerei kellő tápanyagot, oxigént és megtámasztást találnak a rések között.

Ezt a módszert egyébként tavaly nyáron alkalmazták először Budapesten, egy Bartók Béla úti fateleptés során.

A fatelepítés egy része Stockholm-módszerrel történik (fotó: bkk.hu)

Mint arról hírt adtunk, a munkák első üteme tavaly novemberben kezdődött, eddig 19 fát ültettek el a nagy növénykazettába, és még 61 fát telepítenek idén tavasszal, közülük csaknem 50-et a Stockholm-módszerrel.

A régi fák közül kilencet sikerült a szakembereknek megmenteniük. A BKK közleménye szerint tavasszal, a növénytelepítésnek megfelelő időjárásban folytatódik a burkolatok építése és a térbútorok kihelyezése, illetve a buszmegállók befejezése és az azokhoz tartozó térburkolatok kialakítása is. Mindezek mellett a tér burkolatából fellövellő vízjátékot építenek, a Nemzeti Színház egykori székeire utaló köztéri székeket, valamint asztalokat helyeznek ki, lesz akadálymentes nyilvános illemhely, a kereszteződésben pedig három új gyalogátkelőt létesítenek.

Forrás: bkk.hu

Nyitókép: 61 fát ültetnek e hamarosan a téren (fotó: bkk.hu)