A lakóházat – amely egyébként nem műemlék volt – már elbontották, és idén tavasszal kezdődnek meg a helyén az építési munkálatok, az átadást pedig leghamarabb 2019 őszére ütemezték. Érdekes kontrasztot fog alkotni a négyszintes modern sportközpont a történelmi városrész sűrűn szőtt, historikus, múlt századi épületeivel.

Persze vannnak, akiknek fáj a szívük a városszövet megbomlásáért, mások viszont azt hangoztatják, hogy a Vadász utca bejárhatóbb, világosabb és bizonyos részeken szélesebb lesz, így talán még több figyelmet kaphat a többi épület is. Az utcában álló házak a XIX. század végi ízléses, igényes építészet mintaértékű lenyomatai, amelyek a mai napig példát mutatnak az architektúra jelenkori képviselőinek. A sportközpont több szempontból hasznos les, hiszen egy, az idegenforgalmat és terület vitalitását növelő tervezett létesítménnyel fog gazdagodni a kerület apraja-nagyja. 

Elkezdődtek az építési munkálatok, elbontották a Vadász utca 30. alatt álló épületet, most a két zárt sorú beépítésű ház között az építés megkezdéséig üresség tátong.

Már tavaly lebontották a régi épületet, amelynek helyére a sportközpont épül (A szerző felvétele)

A Vadász utca egyébként is sokszínű képet mutat, a legnagyobb részben zárt sorú beépítésben 1870 és 1900 közötti időszakban épült házak között sok kora eklektikus és romantikus jellegű lakóépületet találunk. Ilyen volt a nemrég lebontott, 30-as szám alatti, 1873-ban épült belső udvaros, kora eklektikus bérház is. Mellette látunk modern épületet, a Hold utcai piac óriási tömbjének kijáratát, vele szemben megszemlélhetjük az egykori üvegáru-nagykereskedést, az 1934-ben Kozma Lajos tervei alapján épült Üvegházat.
 
 
A Vadász utca 30. néhány évvel ezelőtt (Forrás: Google Street View)
 
                                       A Vadász utca 30. ma (A szerző felvétele)

Az egykor egyedi homlokzattal és korszerű megoldásokkal készült Üvegházból ma már csak szomorú, szürke és kiábrándító részleteket láthatnak az arra járók. A háború alatt több épület is megsérült, az utca vegyes látképe azonban megőrizte patinás hangulatát, történelmi atmoszféráját.
 
Vadász utca 34. A háborúban megsérült épületek közül több felújításon esett át az elmúlt évtizedekben.
A kép 1983-ban készült (Forrás: Fortepan)
 
Az új beruházás nemcsak a sportolni vágyók igényeinek fog megfelelni, de a tervezők azt ígérik, hogy a látképet is javítja majd. Jelenleg az utca nagyon szűk, szélessége a 10 métert sem éri el, a napfény pedig csak korlátozottan süt az épületekre. A Skardelli György és Borbély András építész által tervezett épület azonban kettős homlokzatot fog kapni. Az üveghomlokzat mögött izomrostokat idéző ornamentális fal húzódik majd meg, ami nemcsak egyediséget kölcsönöz az épületnek, de több fényt is az utcának, valamint a sportközpontnak – a pincétől a legfelső szintig.
 
Látványterv a sportközpontról (Forrás: Közti Zrt./Belváros-Lipótváros Önkormányzata)
 
A két sík közti fénnyel teli belső tér végeiben igazi látványosságként falmászásra alkalmas felületet alakítanak ki. Az épület szakaszán pedig az utca a szélesség egyharmadával megnövekedik – a kialakításnak köszönhetően. Úgynevezett utcára néző fényudvarral lopják át a fényt a sötétebb terekbe, az épület pedig kifelé is mutatja magát. A tervek alapján az építményt teljes egészében kihasználják majd, holt terek nem lesznek benne. 
 
Látványterv a sportközpontról (Forrás: Közti Zrt./Belváros-Lipótváros Önkormányzata)
 
A Vadász utcából csillapított forgalommal, süllyesztett járdával egyirányú sétálóutca válik. A Vadász és Nagysándor József utca pedig díszburkolatos, akadálymentes, kisebb forgalmú közterületté alakul. A közterületek rekonstrukciója a korábbi tapasztalatok alapján a homlokzatok megújítását indukálja. 

A terveket bemutató sajtótájékoztatón Finta József építész – mint opponens – is felvázolta: nagyon fontos lenne a tudatos városfejlesztés, és nem óriási sportközpontok kellenek Budapestnek, hanem sok kis méretű sportközpont hálózata – nem szabad hagyni, hogy a Belváros irodanegyeddé váljon. Ezzel az elmélettel a nagyra becsült városkép is kevésbé devalválódik.

Az energiahatékonyság fontos szerepet játszik majd a sportközpont kivitelezésénél, az ökológiai lábnyom csökkentése is cél, így a tetőre napelemek kerülnek majd, amelyek közvetlenül segítenek kielégíteni az energiaellátást az épületben. A multifunkciós jelleg miatt a létesítmény kortalanul használható lesz, fitnesztől a falmászáson át az uszodáig. Annak ellenére, hogy valóban bontásról van szó, a tervezett épület lakossági igényt pótol, és egy jellegtelen és funkció nélküli modern épület helyett színvonalas, egyedi központ épül, tekintettel az utca látványára is, a környezet világosításán és megelevenítésén keresztül.