Írta: Bukovszki Péter

2016. október 2. 13:19

A száz évvel ezelőtti archív és a mostani fotó hasonló képet mutat, ami nem véletlen: a szeptember 13-án felavatott Andrássy-szobor ugyanis az eredeti, 1906-ban felállított elődjének pontos mása.


 

Andrássy Gyula monumentális lovasszobrát a Kossuth tér rekonstrukciójának részeként már tavaly felállították, az oldalán lévő – szintén újraalkotott – domborművek azonban, amelyek Andrássy életének két jelentős eseményét, Ferenc József megkoronázását és az 1878-as berlini kongresszust ábrázolják, csak mostanra készültek el.

Az eredeti lovasszobor 1907-ben (Fotó: Fortepan)

 

Az újraöntött szobor Polgár Botond, Engler András és Meszlényi János szobrászművészek munkája. A régi alkotás különlegességét nemcsak gyönyörű és aprólékos művészi kidolgozása adta, hanem Andrássy személye is: a volt miniszterelnök és külügyminiszter a Monarchia korának legmeghatározóbb magyar politikusa volt. Ahogy a Vasárnapi Újság 1906. december 9-i száma fogalmaz az avatás kapcsán: „Andrássy Gyulák ritkán születnek és nem minden népeknél”. 

Az eredeti szobor azonban csak 1945-ig állt itt, ekkor ugyanis a háború utáni első állandó átkelő, a Kossuth-híd építése miatt lebontották, a helyére 1980-ban József Attila szobra került. Ezt azonban 2014-ben a rakpart lépcsőjére helyeztek át, így lehetőség nyílt a rekonstruált Andrássy-szobor felállítására, amely múlt hét óta mindenkinek lehetőséget nyújt arra, hogy teljes pompájában megcsodálják. 


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó