Az 1869–1872 között épített Rumbach Sebestyén utcai imaház a három nagy budapesti zsinagóga egyike, amelyet egykor a város neológ zsidó közösségének konzervatív tagjai építtettek – azok, akik számára a Dohány utcai zsinagóga belső elrendezése nem volt megfelelő, mivel az az ortodox szertartásrendre alkalmatlan. 

Már messziről látszik, hogy ez az épület más, mint a szomszédai (A szerző felvétele)

A közösség néhány tucat tagjának összefogásából megvásárolt telekre meghívásos pályázat útján végül egy fiatal osztrák építész, az akkor alig 27 éves Otto Wagner tervezhetett épületet. A pályakezdő Wagner (akinek munkásságáról itt olvashat bővebben) tehetsége már ekkor világosan megmutatkozott: a historizáló stílusú, keleties, mór jegyeket mutató Rumbach Sebestyén utcai épület az egyik legjelentősebb hazáján kívüli alkotása, és fontos helyet foglal el a budapesti városépítészet remekei között is. 

A homlokzat kész, odabent még dolgoznak (A szerző felvétele)

Az épület utcafronti, négyszintes homlokzata egy bérházat rejt, a zsinagóga e mögött, a ház belsejében helyezkedik el (az épület történetéről a már hivatkozott cikkben olvashat bővebben). A mostani, 2016 nyarán elkezdődött, a legapróbb részletekre is kiterjedő felújítás nemcsak külsőleg, hanem tartalmában is megújítja a Budapesti Zsidó Hitközség tulajdonában álló épületet. 

A változások egy részét már bárki láthatja, hiszen a gyönyörű homlokzat előbújt az állványzat mögül. Bár a szűk utcában meglehetősen nehéz átlátni a jókora épület teljes „arcát”, a finom részletek azért lentről is látszanak. A keleties jegyek tobzódása nemcsak az építészet iránt fogékony közönséget nyűgözheti le, hanem bárkit, aki különleges hangulatra vágyik. A VII. kerület belső része építészetileg egyébként is elképesztően sokszínű terület, a zsinagóga viszont még ebből az erős mezőnyből is messze kiemelkedik (a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt). 

Keleties stílus: gyönyörűek a részletek (A szerző felvétele)

A homlokzaton tehát már csak az utolsó simítások vannak hátra, odabent azonban még lázasan zajlik a munka, hiszen az épület 2019 második felétől az Együttélés Házának ad majd otthont. Az intézmény multifunkciós közösségi és kiállítótérként működik majd, amely a zsinagógai funkció mellett számos egyéb eseménynek nyújt majd otthont. Ehhez némileg a belső tereket is átalakítják, a zsinagógai tér közepén elhelyezkedő emelvény, a bima például egy hidraulikus szerkezettel süllyeszthető lesz, a női karzaton Otto Wagner munkásságát bemutató kiállítás nyílik, a második emeleten helyet kap egy kávézó, a harmadik szint pedig időszaki kiállítások színhelye lesz. 

Az Együttélés Házával tehát a Rumbach Sebestyén utcai épületbe évtizedes állagromlás és kihasználatlanság után végre ismét pezsgő élet költözik, amely újra bekapcsolja majd azt a város kulturális vérkeringésébe.