A pályázat célja, hogy olyan képzőművészeti alkotás jöjjön létre, mely Szent István király alakját, az ő − minden kor számára példaértékű − életét, szellemiségét adekvát módon jeleníti meg a jelenkor és a jövő nemzedéke számára.

A műalkotás méretére, valamint a megvalósításához felhasznált anyagra vonatkozóan nincs megkötés, azonban elvárás, hogy a szobor illeszkedjen az épített és természeti környezethez.

A pályázat nyilvános képzőművészeti pályázat, amelyet 2019. május 6-ig kell benyújtani. Az első 3 helyezett fejenként bruttó 500 000 Ft díjban részesül. A beérkezett pályaműveket 2019. május 15-ig első körben értékeli és 3 legjobbnak ítélt pályaművet kiválasztja az erre felkért szakmai Bíráló Bizottság.

A szobor tervezett helye a Szent István parkban (Forrás: budapestgaleria.hu)

A Szent István park, háttérben a Pozsonyi út 1942-ben (Forrás: Fortepan)

A Szent István park napjainkban (Forrás: Wikipédia)

Az államalapítóról elnevezett Szent István park kedvelt pihenőhely a XIII. kerületi Újlipótvárosban. Szép kilátás nyílik a Margitszigetre és a budai hegyekre. A Fővárosi Közmunkák Tanácsa 1928-as rendeletében elhatározta a Szent István park létesítését a volt parkettagyár helyén.

A Csanády utca nyugati végében a felső rakpart és a Hollán Ernő utca közötti területen elterülő parkot 1935-ben parkosították Lipótvárosi park néven. A parkban és a környező házak falán több szobor illetve emlékmű áll, a park közepén szökőkút működik. Játszótér, sportpálya, kutyafuttató, rózsalugas található itt. A parkot Bauhaus épületek veszik körbe.

(Forrás: Fővárosi Önkormányzat)

Nyitókép: Stróbl Alajos Szent István-szobra a Szentháromság téren, a szobor 1906-ban készült