A XIII. kerületi Szent István parkba tervezett, az államalapító királyt ábrázoló szobor elhelyezéséről döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán. A  tér déli részén várhatóan novemberben állítják fel Harmath István szobrászművész egész alakos alkotását.

A székelyudvarhelyi születésű, Baján élő művész nyerte ugyanis a  Budapesti Történeti Múzeum – Budapest Galéria által a Fővárosi Önkormányzat megbízásából 2019 márciusában kiírt  pályázatot, amelynek célja a XIII. kerületi Szent István parkba felállítandó Szent István királyt ábrázoló köztéri képzőművészeti alkotás létrehozására volt. A szakmai zsűri döntése alapján a második és a harmadik helyezett Mátyássy László és F. Laborcz Flóra lett.

A nyertes pályamunka „közhelyszerű sémáktól mentes érzékenységgel, mégis egyfajta józan tárgyilagossággal ábrázolja Szent István határozott alakját” − fogalmazott a bíráló bizottság a Fővárosi Közgyűlés elé vitt jellemzésben.

A szobor frontális beállítású, a figura mozdulatai és az ábrázolt szimbólumok jelentőségteljesek: a szobor mozgása, az ég fele mutató jobb kéz, illetve baljában az országalma mind az államalapítóra utalnak. A fejet egyszerűsített korona díszíti − írták.

A szakértői vélemény szerint a szobrász a figura megformálásával a XX. század első harmadának, illetve az 1960-as éveknek formai világához nyúlik vissza jó érzékkel. „Az általa megformált Szent István király az államalapítót jeleníti meg, felemelt mutatóujja az istváni intelmeket idézi fel a szemlélő számára. A nagy király szellemiségét a művész méltón ábrázolja, erőt és emelkedettséget sugall. Az előbbi kihangsúlyozása végett a bizottság javasolja a derékra csatolt kard megjelenítését is.”

Szent István, szoborterv (Forrás: Fővárosi Közgyűlés)

A Fővárosi Közgyűlés 2017. január 25-i ülésén döntött arról, hogy lebontják Lukács György filozófus, kommunista politikus szobrát a Szent István parkban, ahol helyet kap majd egy az államalapító Szent István királyról készült alkotás. Lukács György szobrát 2017. március 28-án vitték el a Szent István parkból. 

A Budapesti Történeti Múzeum – Budapest Galéria és a Főváros nyílt, országos pályázatot írt ki az alkotás létrehozására. A pályázat célja az volt, hogy olyan képzőművészeti alkotás jöjjön létre, mely Szent István király alakját, az ő − minden kor számára példaértékű − életét, szellemiségét adekvát módon jeleníti meg a jelenkor és a jövő nemzedéke számára. A pályázatra 19 pályamű érkezett be.

A Fővárosi Közgyűlés ülésére benyújtott javaslathoz mellékelt bírálóbizottsági jegyzőkönyv szerint novemberben avathatják fel a Szent Istvánt ábrázoló szobrot.


A szobor tervezett helye a Szent István parkban (Forrás: budapestgaleria.hu)

Az államalapítóról elnevezett Szent István park kedvelt pihenőhely a XIII. kerületi Újlipótvárosban. Szép kilátás nyílik innen a Margitszigetre és a budai hegyekre. A Fővárosi Közmunkák Tanácsa 1928-as rendeletében elhatározta a Szent István park létesítését a volt parkettagyár helyén.

A Szent István park napjainkban (Forrás: Wikipédia)

A Csanády utca nyugati végében a felső rakpart és a Hollán Ernő utca közötti területen elterülő parkot 1935-ben parkosították Lipótvárosi park néven. A parkban és a környező házak falán több szobor illetve emlékmű áll, a park közepén szökőkút működik. Játszótér, sportpálya, kutyafuttató, rózsalugas található itt. 

Forrás: MTI, Budapest Galéria

Nyitókép: Szent István szoborterv (Forrás: Fővárosi Közgyűlés)