A majd három évszázados múltú barokk kőszobor az elmúlt több mint kilenc hónapot az Epreskertben, a Magyar Képzőművészeti Egyetem restaurátor-műtermében töltötte, ahol a szükséges vizsgálatok után elvégezték helyreállítását. A munka a közelmúltban véget ért, így lehetővé vált a szobor visszahelyezése az eredeti helyére.

Július 3-án, szerdán délelőtt a Magyar Képzőművészeti Egyetem Restaurátor Tanszékének munkatársai, Szemerey-Kiss Balázs tanszékvezető, Káldi Richárd művésztanár, valamint a szobor restaurátora, Gheorgita Borbála szállították a helyszínre a szobrot, és végezték el a szükséges munkálatokat.

A szobor és a posztamens elemeinek megérkezése a helyszínre (Fotó: Flier Gergely/pestbuda.hu)

A kompozíció több elemből áll, magán a szobron kívül a posztamens, annak fejezete, valamint lábazata is restauráláson esett át. Ezeket az önmagukban is nagy súlyú kőelemeket a szakembereknek a helyszínen újra össze kellett illeszteniük, ügyelve a helyes illeszkedésre és a vízszintezésre.

Az elemek egymásra illesztése (Fotó: Flier Gergely/pestbuda.hu)

A szobor és a posztamens belsejébe rozsdamentes acélrudat helyeztek el, így stabilizálva a szobor helyzetét.

Helyére illesztik a szobrot a Magyar Képzőművészeti Egyetem munkatársai (Fotó: Flier Gergely/pestbuda.hu)

Szemerey-Kiss Balázs tanszékvezető a pestbuda.hu-nak elmondta, hogy a szobor jó minőségű mészkőből készült, ennek köszönhető, hogy restaurálását követően szabadtéren újra felállítható. A víz- és fagykároktól való védelem érdekében a szobor hamarosan hidrofobizáló bevonatot kap majd, ami megnehezíti a víznek a szoborba való behatolását, és segíti annak távozását.

Helyszíni munkálatok a szobron (Fotó: Flier Gergely/pestbuda.hu)

A kompozíció új alapozást is kapott, ez pedig az alulról jövő víztől biztosítja a védelmet.

A Fájdalmas Krisztus 1725-ben állított szobra a Városmajorban (Fotó: Flier Gergely/pestbuda.hu)

Az 1725-ben állított szobor végre méltó állapotban várja közelgő három évszázados jubileumát.

Nyitókép: A Fájdalmas Krisztus szobra a Városmajorban (Fotó: Flier Gergely/pestbuda.hu)