A Sztehlo Lili Kulturális Egyesület jóvoltából, nyár elején került helyére a Városmajori Jézus Szíve Plébániatemplomban a háború alatt megsemmisült, és mostanra újjáépített Szent Erzsébet üvegablak – írja a hegyvidek.hu.

A monumentális alkotást szeptember 9-én, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, Hegyvidék országgyűlési képviselője, Pokorni Zoltán polgármester és Fonti Krisztina alpolgármester jelenlétében áldotta meg Lambert Zoltán plébános.

Megáldották a Városmajori Jézus Szíve-templom helyreállított Szent Erzsébet-ablakát (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Egy bombatámadás során még a második világháborúban sérültek meg a Városmajori Jézus Szíve Plébániatemplom nagyméretű ólomüveg ablakai. A háború után, még Sztehlo Lili felügyelete mellett rekonstruálták a szentélyablakot, majd – a művész halála után – újra elkészült a Kálvária- és a Mária-ablak.

A 2000-es években sikerült az eredeti tervek alapján rekonstruálni a Magyar Szentek- és a Szent Cecília-ablakot. Az utolsóként elkészült, 35 négyzetméteres, 18 képből álló ablak Árpád-házi Szent Erzsébet életének eseményeit jeleníti meg. A hatodik ablakot a Sztehlo Lili Kulturális Egyesület segítségével sikerült rekonstruálni 2018-2019-ben. A több részből álló ablakon 85 színárnyalat jelenik meg, amelynek minden jelenete külön is értelmezhető.

A 18 képből álló ablak Árpád-házi Szent Erzsébet életének eseményeit jeleníti meg (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Az 1933-ban felszentelt, Árkay Aladár és Árkay Bertalan nevével fémjelzett városmajori templom a XX. századi magyar művészet, egyházművészet kiemelkedő értéke – összművészeti alkotás, méltán nyilvánították műemlékké.

Fontos szerepet vállalt az épület művészeti koncepciójának kialakításában Sztehlo Lili, aki a katolikus egyház számára készített festett üvegablakai révén vált ismertté. Munkáival számos kiállításon aratott sikereket, Milanóban, Brüsszelben és Varsóban aranyérmet nyert, a városmajori templomban látható Golgota című üvegablakával a párizsi világkiállítás nagydíját is megkapta.

Árkay Aladár és Bertalan: A városmajori Szent Szív-templom, 1932-1937 (Forrás: Dercsényi Balázs-Hegyi Gábor-Marosi Ernő-Török József: Katolikus templomok Magyarországon. Hegyi és Társa, Budapest, 1991, Fotó: Hegyi Gábor)

Elkezdődött tehát a munka, az egyesület kiállítást szervezett, gyermekrajzversenyt hirdetett, kiadványokat szerkesztett azzal a céllal, hogy minél többeket ismertessenek meg Szent Erzsébet életével. Fűri Judit üvegtervező művészre bízták a kivitelezést, aki az eredeti tervek alapján, önkormányzati forrásból, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával, cégek és magánszemélyek adományaiból állította helyre a műalkotást.

Felmerült emellett az igény arra, hogy abba a két fennmaradó ablakba is kerüljenek színes kompozíciók, amelyekre Sztehlo Lili nem készített terveket. A Sztehlo Lili Kulturális Egyesület és a Magyarországi Mindszenty Alapítvány pályázatot írt ki a városmajori templom két, még üresen álló, egyenként 35 négyzetméteres díszüvegablakának megtervezésére.

Forrás: hegyvidek.hu

Nyitókép: A Városmajori Jézus Szíve-templom II. világháborúban megsemmisült, most rekonstruált Szent Erzsébet-ablaka a XII. kerületi Csaba utcában (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)