Lezárult a mélyépítési szakasz, a Liget Budapest Projekt keretében zajló építkezés jó ütemben halad – mondta Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója. Egy éven belül szerkezetkész lesz a világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre.

Ilyen lesz a Magyar Zene Háza (Forrás: Városliget Zrt.)

A fejlesztésnek köszönhetően az évtizedek óta kerítéssel elzárt területből több ezer négyzetméternyi zöldterületet kapnak vissza a parkhasználók. Európa legnagyobb kulturális tartalmú városfejlesztése keretében hamarosan elkészül az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK), végéhez közelít a Komáromi Csillagerőd bővítése és befejeződik az Olof Palme Ház rekonstrukciója is.

A Liget Budapest Projekt keretében megépülő Magyar Zene Háza kivitelezési munkálatai a tervek szerint haladnak – jelentette be a Városliget Zrt. vezérigazgatója. Gyorgyevics Benedek beszámolt róla, hogy a mélyépítési munkálatok befejeződtek és megkezdődött a ház magasépítése, így egy éven belül az épület már szerkezetkész állapotban lesz.

A Magyar Zene Házának látványterve (Forrás: Városliget Zrt.)

Kiemelte: a legfontosabb nemzetközi épületminősítési rendszer, a BREEAM környezettudatossági szempontból példaértékűnek értékelte a kivitelezési munkálatokat és a munkaterületet.

Az új ismeretterjesztő központ mely egyben Budapest egyik ikonikus épülete is lesz, várhatóan 2021 végén nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A Magyar Zene Háza a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához a 21. századi technikán alapuló interaktív kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő eseményekkel és az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel.

Egy olyan új, hiánypótló intézmény jön létre a Városligetben, mely méltó helyszínt teremt a magyar művészet világszinten talán legismertebb és legelismertebb ágazata a zene bemutatásának, s egyben a muzsika megismerésére, művelésére is ösztönöz.

A Liget Budapest Projektről – 2019-ben több projektelem is elkészül

Akárcsak tavaly, 2019-ben is izgalmas évnek nézünk elébe, hiszen a Városligetbe látogatók idén is több elkészült projekt elemet vehetnek majd birtokba – emelte ki Gyorgyevics Benedek. A Városliget Zrt. vezérigazgatója beszámolt róla, hogy 2019 nyaráig elkészül a Liget közelében lévő Szabolcs utcában az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK), mely Európa egyik legkorszerűbb múzeumi háttérintézménye lesz raktárokkal, restaurátorműhelyekkel, kutatóintézettel, és egy újonnan kialakított közparkkal.

Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) készülő épülete (Forrás: Városliget Zrt.)

Rövidesen befejeződik az Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciója is, idén ősszel a Városliget egyik legszebb épülete új néven, Millennium Házaként nyitja meg kapuit. A különleges értékű épületben a Városliget aranykorát bemutató időszaki kiállítás és egy századfordulós hangulatú kávézó várja majd a látogatókat.

A Millennium Háza idén ősszel nyitja meg kapuit (Forrás: Városliget Zrt.)

Szintén idén ősszel vehetik birtokba a látogatók a komáromi Csillagerőd felújított és kibővített épületét is, ahol a Szépművészeti Múzeum szobormásolat gyűjteménye lesz megtekinthető.

Még ebben az évben elkészül Magyarország egyik legmodernebb és legnagyobb játszótere valamint a Millennium Háza előtt a rózsakert is.

Idén elkezdődik az egykori Petőfi Csarnok területén felépülő Új Nemzeti Galéria, valamint a Magyar Innováció Házaként megnyíló Közlekedési Múzeum épületének kivitelezése.

A jövő évben újabb sportpályákat és egy két kilométeres futókört is birtokba vehetnek majd a parkba látogatók. 2020-ban az autóval érkező már használhatják a Dózsa György úti 800 férőhelyes mélygarázst. Az 56-osok terén már javában zajlik a Néprajzi Múzeum ikonikus épületének kivitelezése, a világ legjobb középületének választott múzeum 2021-re készülhet el.

Készül az új Néprajzi Múzeum a Dózsa György úton (Forrás: Városliget Zrt.)

Jövőre a Városligeti Gyermek és Ifjúsági Színház építése is elindul, 2022-ig pedig megvalósul a Városliget 100 hektáros parkjának teljes kert- és tájépítészeti megújítása.

Gyorgyevics Benedek emlékeztetett rá, hogy az elmúlt évben befejezett projektelemek, a látássérültek pihenését szolgáló Vakok Kertje, az iskolások számára készült Ifjúsági sportpályák és a Kutyás Élménypark mind nagyon népszerűek, utóbbi látogatottsága már átlépte a 250 ezer főt.

A Liget Budapest Projektnek köszönhetően az elmúlt évben befejeződött a Szépművészeti Múzeum történetének legátfogóbb rekonstrukciója és modernizációja is, így újra régi pompájában látható a több mint 70 évig lezárt Román Csarnok.

Ilyen lesz a Magyar Zene Háza ikonikus épülete, amelyet a világhírű japán sztárépítész tervezett a Városligetbe: VIDEÓ 

Forrás: Városliget Zrt.