2020. január 9. 14:00

A Pasaréti Páduai Szent Antal Ferences Templomot a hozzá tartozó rendházzal és a könyvárral együtt kibővítik, korszerűsítik, valamint új közösségi tereket hoznak létre.

Kormánytámogatással újul meg a Pasaréti Páduai Szent Antal Ferences Templom – írja az MTI. A kormány mintegy 1,8 milliárd forinttal járul hozzá a templom felújításához és közösségi tereinek kibővítéséhez.

A Pasaréti téren álló templom napjainkban (Fotó: Pasaréti Ferences Plébánia)

A Pénzügyminisztérium közlése alapján a tervek szerint a templomot és a rendházat is felújítják, korszerűsítik, továbbá méltó környezetbe kerülhet a ferences rend történetét is magába foglaló könyvtár. A templomhoz tartozó közösségi házban egy olyan 180 főt befogadó nagytermet alakítanak ki, amely a környék nem katolikus lakosságát is szolgálhatja, hiszen a közelben nincs hasonló nagyságú közösségi tér.

A fejlesztés segítségével a jelenlegi közösségi házban duplájára lehet bővíteni az óvodai férőhelyek számát, ugyanott a terület szociális ellátását végző Gondviselés Háza idősgondozásának lehetőségei is növekednek, és mindkét intézmény dolgozói méltóbb körülmények között dolgozhatnak.

A rendházat és a könyvtárat is felújítják, korszerűsítik (Forrás: sagra architects Facebook-oldala)

A templom felújítását a helyi közösség kezdeményezte. Az átfogó felújítási terv kidolgozása a hívek és rendtagok bevonásával történt. A Pasaréti téri komplexum felújítása ás bővítése a meghívásos tervpályázat győztese – Sajtos Gábor és Sajtos-Grand Gabriella, illetve munkatársai – tervei alapján készülhet el.

A rendház jelenlegi átalakítását több praktikus és szükséges szempont indokolja. Az utóbbi évtizedben itt kapott helyet a ferences lelkiség szakirodalmát magába foglaló könyvtár, ami tűzveszélyes környezetben van, a rendháznak nincs tárolóterülete, a dolgozóknak tisztességes öltözőhelye, a testvérek pedig az ebédlőn kívül nem rendelkeznek közösségi térrel. Emellett számtalan olyan megoldás van az épületben, ami a 1980-as években modernnek számított, ma viszont már fenntarthatatlan, ezért ezt a helyzetet is orvosolni kell.

A régi közösségi ház helyett egy új, korszerű, a mai igényeket kielégítő épület lesz (Forrás: sagra architects Facebook-oldala)

További probléma, hogy a rendház nem akadálymentesített, a mostani felújítással úgy oldanánk ezt meg lift segítségével, hogy az egyrészt a műemlék épület megjelenését nem befolyásolná, másrészt minden szint kiszolgálását megoldaná komolyabb belső bontások nélkül.

A bővítéssel a könyvtár megfelelő méretű lesz, új beszélgető és gyóntató helyiségeket, plébániai irodát és tárgyalót alakítanak ki. Lesznek új vendégszobák és a karitász számára raktárat hoznak létre. A templomban csak a hibák javítását, az ablakcsere befejezését és festést tervezik.

A rendház és a plébánia terei is megújulnak, ugyanis a teljes felújítás a híveket is szolgálja. Az átalakítással a hasznos terület bővül, mégis a koncepció alapján az épület tömege lényegesen nem növekszik. Az L alakú épületszárny helyére épül új – lényegében a meglévő alaprajzi kontúrral azonos – épületrész, melynek magassága minimálisan növekszik csak.

A kvadrum szintjét lesüllyesztik egy méterrel, így úgy tudnak két szintet elhelyezni az új szárnyban, hogy annak magassága lényegesen nem növekszik. Ennek előnye az is, hogy amíg jelenleg a földszintes szárny padlószintje és a rendház épületének szintjei között félszint-eltolás van, az új elképzeléssel ezeket egy szintbe tudjuk hozni.

 Egy 180 főt befogadó nagytermet alakítanak ki (Forrás: sagra architects Facebook-oldala)

A templom melletti telken álló rossz műszaki állapotú közösségi házat lebontják, a helyére építenek egy új, korszerű, a mai igényeket kielégítő, a pasaréti közösséget befogadó épületet. A tervezett közösségi ház a templommal, rendházzal egy egységet képez, ezt az épület beépítésével és architektúrájával is igyekeznek kifejezni.

A tervezők fontosnak tartják az épület közösségi tereinek lehető legintenzívebb összenyithatóságát a közvetlen környezetével. Ez az összenyitás az utcaszinten és a kertszinten hozható létre. A kertszinti előcsarnoki bejárat intenzív kapcsolatban van az utcaszinttel, ahonnan széles lépcsősor vezet le, mintegy átvezetve a templom előtti térről.

Az épületet úgy tervezték, hogy a közösségi terek összenyithatóak lesznek a közvetlen környezetükkel (Forrás: sagra architects Facebook-oldala)

Az építészeti artikulációjával finoman, ám mai, kortárs módon a templomra reflektáló árkádsor az utcaszintet és a kertszintet összefonja kétszintes fogadóteret képezve az épület előtt. A tériség kiterjesztése, a bent és a kint intenzív megélése és az építészeti egység erősítése mellett a koncepciónak alapvető célja a közösség erősítő szerepe is.

A Pasaréti tér a buszvégálomással és a templommal 1940-ben (Fotó: Fortepan)

A pasaréti templom a főváros egyik emblematikus épülete, a modern építészet egyik fontos alkotása, melyet Rimanóczy Gyula tervezett a mellette álló buszvégállomással együtt. Pasarét központi terén 1934-ben készült el a Szent Antal ferences templom és rendház. Azóta egyszer történt jelentősebb átalakítás 1986-ban, amikor a templomban új liturgikus teret alakítottak ki, a rendházra pedig a második emeleti szint került.

Forrás: MTI, a Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Facebook-oldala

Nyitókép: A megújuló Pasaréti Páduai Szent Antal Ferences Templom látványterve (Forrás: sagra architects Facebook-oldala)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó