Írta: F. Nagy Veronika

2020. február 19. 09:00

Jahn József neve valószínűleg csak keveseknek cseng ismerősen. Pedig az általa tervezett épületekkel számos helyen lehet találkozni a pesti belvárosban. Klasszikus bérházai ma is meghatározzák fővárosunk képét. A kívülről többnyire egységes formát mutató házakat igazán belül tette izgalmassá: a körfolyosó helyett lépcsőházzal és reneszánsz hatást mutató loggiával, árkádos, épített könyöklős közlekedőcsarnokkal tervezte bérházait, így azok udvarai sokkal impozánsabb hatást keltenek.

Jahn József életéről keveset tudunk. 1845-ben született, 175 évvel ezelőtt. Nem tudjuk, hol végezte iskoláit. Fiatalabb korában a források szerint kisebb munkákat, átépítéseket, fészer, padlásfeljáró, raktár, jégverem, földszintes házak, kazánház, kerítésfal, veranda építését vállalta. Már elmúlt 35 éves, mikor bérházak tervezésével kezdett foglalkozni megrendelésre, majd saját célra is. A korszak eklektikus stílusában tervezte épületeit, neobarokk és neoreneszánsz elemek felhasználásával. A Magyar Iparművészeti Társulat tagja volt.

A Podmaniczky utca 19. szám alatti bérház homlokzata (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Klasszikus, három-négyemeletes bérházai belesimulnak a városképbe. Kialakításuk egységes, csupán az osztásokkal, díszítésekkel kapnak saját formát. A bejárat többnyire a középtengelyben található, felette az első emeletet hangsúlyozandó kőkorlátos vagy kovácsoltvas erkély. Az épületek homlokzatai változatos kialakításúak, de nem feltűnőek, beleolvadnak a pesti bérházak sorába.

A Szófia utca 15. szám alatti épülete ablakai (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az ablakokat a párkányok változatos formáival hangsúlyozza, az első emeletieket sokszor kis timpanonnal emeli ki. A homlokzat tagolását osztópárkánnyal oldja meg. Az épületeit felülről lezáró koronázópárkány általában gazdagon díszített. A homlokzatok díszítésénél – egy-egy kivételtől eltekintve – finoman, nem hivalkodóan alkalmazza a figurális vagy ornamentális formákat, füzéreket, frízt, reliefeket, medalliont, egy-egy esetben a kariatidákat, falfülkéket.

A Hajós utca 13-15. szám alatti bérház belső kialakítása 1984-ben (Fotó: Makovecz Benjamin/Fortepan)

Kívülről szemnek tetszetős, de nem feltűnő bérházai belül rejtik egyediségüket. Jahn József építészetének jellemzője, hogy a korszak klasszikus körfolyosói helyett a lépcsőházat kiemelve, az egyes szintekre oszlopok tartotta, boltíves, balusztrádos loggiákat tervezett, amelyek kovácsoltvas korláttal ellátott függőfolyosóban folytatódtak.

Jahn József tervezte pesti bérházak

Az Eötvös u. 24. és Aradi utca 13. sarkán álló háromemeletes bérháza erőteljes sarokkiemelést kap a kiugró, szobrászati elemekkel gazdagon díszített zárt erkélyekkel. Az Eötvös utcából nyíló bejárat felett – a háztulajdonos lakását hangsúlyozandó – három ablakot körbefogó balusztrádos erkély található.

Az Eötvös utca 24. szám alatti épület homlokzata (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A földszint és az első emelet homlokzata kváderköves díszítést kapott, az első emeleti ablakok felett szoborfejek láthatók, a második emeletiek timpanonnal, pilaszterekkel és balusztráddal hangsúlyozottak, a harmadik emeleti ablakok között visszaköszönnek a sarokdíszítés elemei és kagylómotívumos falfülkék jelennek meg. A koronázópárkány erőteljesen kiugró, a homlokzat minden emeleten párkánnyal osztott.

Az Eötvös utca 26/b szám alatti épület homlokzata (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az Eötvös utca 26/b szám alatti háromemeletes bérháza középtengelyes megoldással, a főbejárat feletti kőkorlátos erkéllyel készült, mellette az első emeleti ablakok aediculával hangsúlyozottak, köztük medallion díszítéssel. A második emeleti félköríves ablakok könyöklőpárkányai látványosan kiugranak a falsíkból, felettük gazdag díszítésű fríz fut végig a homlokzaton, ami megismétlődik az erősen kiugró és virágokkal ékesített geiszon alatt is.

Az Eötvös utca 26/b szám alatti bérház homlokzata 1984-ben, a felújítás előtt (Fotó: Makovecz Benjamin/Fortepan)

Az Izabella utcában három egymás melletti telken is Jahn József tervezte bérházak állnak. A 47. szám alatti háromemeletes épület kapuját két oszlop teszi hangsúlyossá, amelyeket voluta díszít. A homlokzat érdekessége az első emeleti, timpanonnal díszített ablakok közötti kagylós falfülkék. A második emeleti ablakok feletti osztópárkány alatti frízen gazdag füzéres stukkódíszítés látható. A belső udvar lépcsőháza a klasszikus Jahn-féle loggiás kialakítást mutatja, kőbábos korlátokkal, szobordíszítéssel és a homlokzatról visszaköszönő falfülkékkel.

Az Izabella utca 47. szám alatti épület homlokzata (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az Izabella utca 47. szám alatti bérház belső kialakítása 1982-ben (Fotó: Makovecz Benjamin/Fortepan)

A 49. szám alatti háromemeletes bérház kapuja hasonló megoldással hangsúlyozott, mint a 47. szám alattié. Itt a homlokzatot egy erősen kiugró osztópárkánnyal két részre tagolja: a földszint és az első emelet kváderezett, a második és harmadik emelet tégladíszítést kapott. A felső rész félköríves ablakain van a hangsúly, váltakozó íves és háromszöges timpanonnal díszítettek a második emeletiek, kiugró szemöldökpárkánnyal a harmadik emeletiek.

Az Izabella utca 49. szám alatti épület homlokzata (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az 51. szám alatti, neoreneszánsz stílusú háromemeletes bérház érdekessége a jobb tengelyre helyezett bejárat. Az első emelet ablakai látványos aediculával és balusztráddal kaptak hangsúlyt. Díszítésként szoborfejek, puttók és növényminták jelennek meg a homlokzaton.

Az Izabella utca 51. szám alatti épület homlokzata (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Király utca 72. szám alatti háromemeletes bérház felújított homlokzata a szimmetrikus osztások, a középtengelyben elhelyezett duplaablakok és a finom díszítések révén szemet gyönyörködtető látvány. A földszint magasított, a hangsúlyos főkapu és a két oldalán elhelyezett üzletek bejáratai azonos kialakítást kaptak.

A Király utca 72. szám alatti épület homlokzata (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az első és második emeleti íves ablakok kváderköves megoldással díszítettek. A második emeleti ablakok felett finom ornamentális és figurális (férfi és nőalakok) mintázat fut végig, köztük medallionokkal, amelyek a harmadik emeletet is finoman díszítik. Az első emeletet a két kőbábos korlát teszi hangsúlyossá. A koronázópárkány kiugró, volutákkal díszített.

A Király utca 72. szám alatti bérház homlokzati díszítése (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Saját magának tervezte és építette a Király és Eötvös utca sarkán álló (Király utca 76. – Eötvös utca 1.) házat. A területet 1891 őszén vásárolta 60 000 forintért és még abban az évben megkapta rá az építési engedélyt. A klasszikus, háromemeletes bérház Király utcai oldalának földszintjére boltokat, emeleteire pedig nagypolgári lakásokat tervezett 5-6 szobával, cselédszobával. Az épület 1892 júliusára elkészült, de egy évvel később már el is adta. A homlokzat itt is visszafogott díszítést kapott, az ablakok felett angyalfejek, a koronázópárkány alatt maszk reliefek és füzérek jelennek meg. Az udvar a nála jellemző loggiás kialakítást kapta, kőbábos korlátokkal.

A Király utca 76. szám alatt álló épület homlokzata (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Podmaniczky utcában is több épületet tervezett, így a 11., 13., 15. és 19. szám alattit, illetve az 1. szám alatti saroképületet. A háromemeletes bérházak közül díszítésével a 13. szám alatti emelkedik ki. A vörös téglával burkolt homlokzat gazdag szobrászati elemekben. Az első emeletet a három ablak timpanon díszítését megbontó reliefek, a második emeletet a kagylóformák és szoborfejek, a harmadikat pedig a pilaszterek és a fríz teszik hangsúlyossá. A bérházak belső udvara is impozáns kialakítást kapott a loggiákkal, oszlopokkal, kőbábos korlátokkal és a felület finom stukkódíszítésével.

A Podmaniczky utca 1. szám alatt álló Jahn József tervezte saroképület (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Podmaniczky utca 11. szám alatti épület homlokzata (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Podmaniczky utca 13. szám alatt álló épület homlokzata (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Podmaniczky utca 15. szám alatti épület homlokzata (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Podmaniczky utca 19. szám alatt álló épület belső udvari kialakítása 1890-ben (Fotó: H. O. Rückwardt/Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Képarchívum)

A Rózsa utcában Jahn József tervei szerint épült a 62. és 63. szám alatti épület. Előbbi díszítését az ívek határozzák meg: íves ablakok, íves timpanonok, íves párkányok, íves falfülkék, medallionok. Az ívek játékát csak egy-egy csúcsos timpanon töri meg.

A Rózsa utca 62. szám alatti épület homlokzata (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Rózsa utca 63. szám alatti épület homlokzata (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Rózsa utca 65. és Andrássy út 77. szám alatt álló saroképület régen látta szebb napjait. A gyönyörű homlokzat renoválásért kiált. A sarkon és a két oldalrizalitban hangsúlyos, aediculával, balusztráddal díszített erkélyek, marcona férfialakok tartotta párkányok, a koronázópárkány erőteljesen kiugró, volutákkal és szoborfejekkel burjánzóan túlhangsúlyozott.

Az Andrássy út 77. szám alatti épület homlokzata (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Szófia utca 15. szám alatti háromemeletes bérház is a klasszikus homlokzati megoldásokat mutatja. A középtengelyben elhelyezett bejárat felett balusztrádos erkély, a földszint felülete az íves ablakok között kváderköves megoldással díszített. Az első emelet ablakai váltakozó díszítéssel, egyrészt voluta tartotta háromszögű timpanonnal és szoborfejekkel hangsúlyozott. A második emelet ablakai felett erőteljesen kiugró szemöldökpárkány, alatta figurális díszítés. Az osztópárkányt az alatta futó fríz figurális és ornamentális motívumai emelik ki, ami a harmadik emeleti ablakok körül is visszaköszön, közöttük pajzsszerű mintázattal. A tető erősen előre ugró, a koronázópárkány volutákkal és virágokkal gazdagon díszített.

A Rákóczi út 20. szám alatt álló épület homlokzata (Fotó: F. Nagy Veronika/pestbuda.hu)

A Rákóczi út és Kazinczy utca sarkán álló négyemeletes bérház (Rákóczi út 20.) 1894-ben épült Jahn József tervei szerint. Itt a második és harmadik emelet kapott intenzívebb kialakítást. A Rákóczi út felé eső oldalán a második emeleten a ház tulajdonosának lakrészét három kőbábos erkély demonstrálja. A két oldalsót pilaszterek fogják közre, amelyek alján oroszlános díszítés látható. Ezeknél az ablakoknál az íves timpanonban erőteljesebb, címerszerű díszítés jelenik meg, a többi ablakot csúcsos timpanon, szoborfejek és növényminta, alul balusztrád ékesíti.

A Rákóczi út 20. alatti épület 1961-ben (Fotó: Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU_BFL_XV_19_c_11/Fortepan)

A Rákóczi út túloldalán, a Rákóczi út 19. – Szentkirályi utca 2. számú sarokház 1905-ben Jahn József és Kallina Mór együttműködéséből született meg. A gazdag homlokzati díszítés Kallina hatását tükrözi, a Jahn Józsefnél jellemző timpanonos ablakok helyett itt oszlopok és figurális díszítés, kovácsoltvas erkélykorlátok jelennek meg. A ház éke a második emelet sarkán álló Mátyás-szobor, amely Mayer Ede alkotása.

A Rákóczi út 19. szám alatt álló épület homlokzata (Fotó: F. Nagy Veronika/pestbuda.hu)

A Rákóczi út és Akácfa utca (Rákóczi út 44.) sarkán eredetileg álló egyemeletes épületet 1882-ben dr. Szelényi (Stressel) Lajos orvos elbonttatta és megbízásából helyére egy historizáló stílusú háromemeletes bérházat tervezett Jahn József építész, amely 1883-ra készült el. Az épület díszítésekben gazdag homlokzati kialakítást kapott. A kőfaragásokat Áprily János, a díszítő elemeket Szandház Károly és Szabó Antal készítette.

A Rákóczi út 44. szám alatti épület homlokzata (Fotó: F. Nagy Veronika/pestbuda.hu)

A falfelületet téglaborítás, medallionok, növényi minták, korinthoszi pilaszterek, az ablakokat barokkos gazdagságú aediculák és kagylóminták, balusztrádok díszítik. A második emeleti osztópárkány és a geiszon hangsúlyosan előre ugró. Az épület érdekessége a félköríves sarokmegoldás nyitott és zárt erkélyekkel.

Közvetlenül mellette, az Erzsébet körút és Rákóczi út sarkán álló házat (Erzsébet körút 2. – Rákóczi út 46.) is Jahn József tervezte és az 1880-as évek közepére készült el. Földszintjén nyitotta meg 1894-ben Wassermann Jónás az EMKE Kávéházat, amely nevét az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület kezdőbetűiből kapta. Ebben a házban lakott és itt halt meg 1926. január 18-án Blaha Lujza színművésznő.

Az Erzsébet körút 2. szám alatti épület (Fotó: F. Nagy Veronika/pestbuda.hu)

A háromemeletes bérház szinte puritán hatást kelt „szomszédjához” képest. A közép- és oldalrizalit pilaszterekkel, timpanonos ablakokkal és balusztrádos erkélyekkel hangsúlyozott. A két bérház földszinti árkádjait a metró- és aluljáróépítéshez kapcsolódóan 1957-ben alakították ki.

Jahn József tervezte a Dohány utca és Síp utca sarkán álló (Dohány utca 20. – Síp utca 4.) négyemeletes épületet neobarokk stílusban 1893-ban. A félköríves sarokkialakítás érdekessége, hogy minden emeleten más-más, nyitott és zárt erkélymegoldást alkalmaz. A homlokzat klasszikus, nem burjánzó díszítést kapott.

A Dohány utca 20. szám alatt álló saroképület erkélyei (Fotó: F. Nagy Veronika/pestbuda.hu)

A kváderezett felület mellett a második emeleti ablakokat aediculával és balusztráddal hangsúlyozta, gazdagabb díszítés a geiszon alatt futó frízen és a sarokíven látható, ahol címerpajzsok, oroszlánfejes motívum és falfülkék is megjelennek. A belső udvar árkádos folyosóit női és férfi torzók és állatfejek díszítik.

A Dohány utca 20. szám alatti belső udvari kialakítása 1981-ben (Fotó: Makovecz Benjamin/Fortepan)

A Hajós utca 13-15. szám alatti eklektikus bérházát 1898-ban építették Jahn tervei szerint. A négyemeletes épület bejárata középen található, felette az első emeleten két kisebb, a második emeleten egy nagyobb kőbábos korlát. A homlokzaton kiáltó férfifejek, oroszlánok és puttók is megjelennek a Jahn Józsefnél már megszokott timpanonos ablakdíszítés mellett.

A Hajós utca 13-15. szám alatti épület belső udvari kialakítása 1984-ben (Fotó: Makovecz Benjamin/Fortepan)

A megrendelések mellett saját magának is tervezett házakat, amelyekben rövidebb-hosszabb ideig lakott is, így a Szegfű utca 3-ban, a Király utca 76-ban és a Kemnitzer (ma Szófia) utca 9-ben. A mai építési vállalkozók módszerét már ő is sikerrel alkalmazta: számos esetben a megvásárolt telken felépített bérházat rövid időn belül nyereséggel eladta. A Király utcai épületet például – amelyet 60 000 forintért vásárolt – 225 000 forintért.

Riszler Máriával kötött házasságából két lánya (Margit és Gizella) és egy fia született. Gizella lányának és vejének is maga tervezte a házát a Bezerédj utca 6. szám és a Szentkirályi utca 6. szám alatt az 1890-es években.

Jahn József halálának – ahogy születésének is – csak az évét tudjuk. 1912-ben hunyt el az ismeretlen építész, a bérházak belső udvarának megújítója.

Nyitókép: A Szófia utca 15. szám alatti bérház homlokzata (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Összesen 1 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Csodaszépek a belső udvari reneszánsz loggiák. Persze ez is a Pesten szokásos körfolyosós rendszer szebb változata. Bécsben a hasonló eklektikus házak nem körfolyosós rendszerűek, a lépcsőházakból nyílnak a lakások. Jobb elrendezés!Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó