2016. május 11. 16:27

Több mint száz festményen keresztül mutatja be a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány, hogyan indult el a képzőművészeti kiállítások története Magyarországon.

A XIX. század derekán indult el a magyarországi művészeti kiállítások története. Az első tárlatot 1840 májusában tartották: több mint háromszáz belföldi és külföldi képet mutattak be, az esemény szenzációszámba ment.

A tárlatot a Pesti Műegylet nevű civil társulás rendezte. A társaság 1839-ben alakult meg a magyar művészeti élet fejlődése és a közönség ízlésének pallérozása céljából. Elkötelezett hazafiak alapították meg az egyletet, amely igen hamar sikeressé vált: megszervezte az addig nem működő művészeti életet az akkori Pest-Budán. A Pesti Műegylet negyedszázadon át mutatta be tárlatait, amelyek ekkoriban a magyar művészet kizárólagos fórumaiként működtek. 

A korabeli tárlatok képei szétszóródtak, de most egy kiállítás erejéig válogatás látható belőlük a Várkert Bazárban. 2016. május 13. és augusztus 7. között a Várkert Bazár Testőrpalotájában megrendezésre kerülő tárlat több főművet és mellettük néhány érdekes kommersz darabot mutat be a közönségnek. 

(Forrás: museum.hu)

 


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó