A budai királyi palota dunai főhomlokzata előtti téren, Savoyai Jenő lovas szobrának szomszédságában szerda délután kezdődött esemény apropója ugyan magának az információs épületnek az átadása volt, ehhez azonban egy komplett tájékoztatóhálózat elindítása is kapcsolódik. 

A múlt héten megtörtént Lovarda-alapkőletétellel ugyanis gyakorlatilag elkezdődött a Hauszmann Terv leglátványosabb, gyakorlati szakasza, vagyis a királyi palota és a hozzá kapcsolódó épületek száz évvel ezelőtti állapotba történő újjáépítése. 

A most átadott Hauszmann Információs Pont mobil épületében és honlapján ezentúl az érdeklődők a Vár és a fontosabb, újjáépítésben részt vevő épületek (Palota, Lovarda, Főőrség, Stöckl-lépcső, Táncsics-börtön, Szent István-terem) története, egykori és leendő kinézete, látványtervei mellett a rekonstrukció aktuális állapotáról is tájékozódhatnak majd. A helyszín ezenkívül magyar és angol nyelvű tájékoztatást is nyújt majd a várbeli turisták számára.

Nagy Gábor Tamás (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

 (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

Utolérni Prágát, ostromolni Bécset

Nagy Gábor Tamás az avatón elhangzott beszédében azt hangsúlyozta, szerinte a közkeletű mondással ellentétben „a jó bornak igenis kell cégér, pláne egy olyan kitüntetett és nagyvonalú elképzelésnek, mint a Hauszmann Terv”. Az I. kerület polgármestere Róth Miksát, zseniális üvegfestő művészünket idézte, aki szerint „ahhoz, hogy jól megépítsünk valamit, kétszer kell megépítenünk”, ez pedig a budai királyi palota esetére – a történelem viharai miatt – éppenséggel pontosan rá is fog illeni, így a polgármester optimista a jövőt illetően. 

A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, Guller Zoltán szerint a magyar turizmus kiemelt helyszíne a budai Vár, ám ma az ide érkező turisták kevesebb mint két órát töltenek el itt. Ha azonban komolyan gondoljuk azt a kormány által kimondott vállalást, hogy turisztikai szempontból „utolérjük Prágát és ostromoljuk Bécset”, akkor kiemelt jelentősége van annak, ami a Várban történik, így a Hauszmann Tervnek is, hiszen a hihetetlen lehetőségeket rejtő iparág, a turizmus fejlesztését szolgálják.

L. Simon László (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

Partnernek mutatkozni

L. Simon László kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkár egy személyes példát idézett az Információs Pont szükségességének bizonyítására. Amikor néhány napja a helyszínen járt, a még készülőfélben lévő pavilon épületébe több turista is betévedt tájékoztatást remélve; s noha őket a jelenlévők útbaigazították, ez az államtitkár számára ékes példája annak, hogy mekkora szükség van egy ilyen hiánypótló funkcióra ezen a kiemelt helyszínen. 

A pavilon átadása tehát egy információs központ elindítását is jelenti, az államtitkár a szavaiban pedig arra is utalt, hogy a Hauszmann Tervben érdekelt szereplők, vagyis a tervezők, a kivitelezésben részt vevő cégek, az érintett hatóságok és a Budavári Önkormányzat is partnernek mutatkoztak a tájékoztatás folytatásában, így remélhetőleg valóban végigkísérhetjük majd a Vár újjászületését.