Az időszaki kiállítások sorát a Töredékek – Az ostrom utáni Budapest, egy amerikai hagyaték tükrében című fotókiállítás nyitja meg. A látogatók nemcsak a képeken keresztül szembesülhetnek az ostrom utáni budapesti állapotokkal, hanem a bombázások során megsérült tárgyakat, robbanótesteket is szemügyre vehetnek.

Márciusban, majd ősszel egy-egy játékkiállítással várja a múzeum a családokat. A március 15-én induló Forradalmi Forgatag rendezvénysorozat kiemelt eseménye lesz a Schenk-katonakiállítás. A Schenk Károly budapesti fröccsöntő-mester által készített műanyag figurák – amelyek az 1980-as, 90-es évek népszerű magyar játékai voltak – között megtalálhatók például Mátyás király híres Fekete seregének alakjai vagy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc osztrák katonái és magyar huszárjai.

A fegyver-látványraktár május 21-én, a honvédelem napján nyílik meg. A magyar katona, védő- és támadófegyverzetét bemutató tárlaton – négy teremben és az azokat összekötő folyosókon – több száz fegyver lesz látható a 9-10. századtól kezdve napjainkig, az összetett reflexíjtól a modern géppuskákig, gépkarabélyokig, géppisztolyokig. A kiállítás a tervek szerint naponta két alkalommal, tárlatvezetőkkel lesz látogatható.

Ősszel, várhatóan szeptemberben nyílik egy másik játékkiállítás, amely a 20. század első felének gyerekjátékait mutatja be. A túlnyomó részt Magyarországon gyártott klasszikus katonai játékokat (katonafigurák, járművek, várak) a korszak történelmi eseményei ihlették. A kamarakiállítást a magyar hadseregben rendszeresített haditechnikai eszközök makettjei teszik teljessé.

Kiemelték továbbá, hogy a Hadtörténeti Intézet és Múzeum állandó kiállításai – köztük a II. világháborút bemutató: Piavétől a Donig című kiállítás, valamint a „... és legördült a vasfüggöny” címet viselő, az 1945-1989 közötti időszakot bemutató tárlat – is megújulnak az idén.

Az országban több helyen megtekinthetik majd az érdeklődők az '56 könnycsepp című vándorkiállítást, valamint a 2016-ban a határokon túl is nagy sikert aratott A Doberdó hőse – Kratochvil Károly altábornagy, a sokoldalú hazafi című vándorkiállítást. Tavasztól késő őszig az idén is látogatható lesz a Lajta monitorhajó a Parlament előtt.

(MTI)