Az országgyűlés előtt van az a törvényjavaslat, amelynek értelmében az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) I. kerületi, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum XII. kerületi ingatlana egy beépítetlen telekkel együtt a Színház- és Filmművészetért Alapítványhoz kerül. A jogszabály-tervezet szerint az ingatlanok továbbra is az OSZMI elhelyezését fogják szolgálni.

A Petőfi Irodalmi Múzeum részeként működő múzeum az I. kerületi Krisztinavárosba, a Krisztina körút 57. szám alatt található. Az eredetileg földszintes épületet az 1840-es években Áldásy Antal budai városi elöljáró építtette és 1944-ig a család tulajdonában volt. A ház egykori neves lakója volt Clark Ádám, a Lánchíd és az Alagút építője ugyanis 1855-ben Áldásy Antal lányát, Máriát vette feleségül. Az Áldásy család az 1931-as években építtette át a Krisztina körúti házat. Az U alakú épület hátsó falait összekötötték. Végül egy emeletet építettek rá, s ott télikertet, könyvtárat alakítottak ki. 

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet a Krisztina körúton (Forrás: oszmi.hu) 

A második világháború után, 1952-ben a magyar színművészet hagyományainak felkutatására és tudományos feldolgozására alapították meg az Országos Színháztörténeti Múzeumot, amely az egykori Áldásy-palotába költözött, ahol ma is működik Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet néven.

A krisztinavárosi épület udvari homlokzata (Forrás:oszmi.hu)

Egy évvel a múzeum megnyitása után, 1953-ben csatolták hozzá – akkori elnevezésén – a Bajor Gizi Emlékmúzeumot.  A XII. kerületi Stromfeld Aurél utca 16. szám alatti, eredetileg földszintes neobarokk házat Beyer Rudolf, Bajor Gizi fivére vásárolta meg 1928-ban,  és a művésznő alakíttatta át nagystílű villává Országh Béla építészmérnök terve alapján. Bajor Gizi 1933 elején költözött be és 1951-ben bekövetkezett haláláig itt élt.  Halálának első évfordulóján – Gobbi Hilda kezdeményezésére – nyílt meg az első kiállítás, amely Bajor Gizi, Jászai Mari és Márkus Emília ereklyéit mutatta be a közönségnek.  A villaépület ma is az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiállítóhelye.

A Bajor Gizi Színészmúzeum a XII. kerületben (Forrás: oszmi.hu)  

A villaépületben 1933-1951 között élt a népszerű színésznő (Forrás: oszmi.hu)

Nyitókép: Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet a Krisztina körút 57. szám alatt található, az épület egykor az Áldásy-palota volt (Forrás: Petőfi Irodalmi Múzeum)