A magyar történelem hét évszázadának fontos iratait és jelentős személyiségeinek aláírását bemutató tárlat nyílik március 15-én a Magyar Nemzeti Levéltár Bécsi kapu téri épületében, Budapesten – közölte az intézmény az MTI-vel.

Az épület új kiállítótermében helyet kapó Nyomot hagytak  Évszázadok, személyiségek, aláírások című tárlat az aláírás hitelesítő szerepének alakulását tárja fel a kezdetektől napjainkig, valamint betekintést enged ritkán látható levéltári forrásokba. A húsz aláírást és a hozzájuk tartozó levéltári dokumentumokat felvonultató, a 21. század technikai vívmányait használó interaktív kiállítás olyan kiemelkedő eseményeket és személyiségeket helyez előtérbe, amelyek és akik jelentősen befolyásolták Magyarország történelmét, kultúráját és fejlődését a 14. század közepétől egészen a 20. század végéig.

A látogatók eredeti formában tekinthetik meg Mátyás király délvidéki hadjárata idején saját kezűleg aláírt okiratát, a közelmúlt történelméből pedig olyan nagyhatású világi és egyházi vezetők, mint Ferenc József, Tisza István, Kádár János és II. János Pál pápa, valamint zseniális művészek és tudósok – Ady Endre, Albert Einstein és Bartók Béla – kézírását böngészhetik testközelből. A kiállításon többek között látható lesz Petőfi Sándor levele, amelyben Csatadal című versét felajánlja a katonák között lelkesítő céllal való terjesztésre, vagy Leiningen-Westerburg Károly, az Aradon kivégzett honvédtábornok megrendítő búcsúlevele is.

A tárlatot a magyar történelem meghatározó szereplőinek kevéssé ismert mindennapjaiba és hivatali életébe is bepillantást engedő mozgóképes összeállítások, kisfilmek és panorámavetítés fogja kísérni angol és magyar nyelven.