Ötletpályázatot hírdettek a Gellérthegy rendezésére. A pályázat célja a javaslattétel a Gellérthegy funkcionális rendezésére, a terület revitalizációjára vonatkozó építészeti, tájépítészeti, képzőművészeti megoldásokat alkalmazó lehetséges koncepció kidolgozására, amely kreatív ötletekkel járul hozzá a Gellérthegy minőségi parkfejlesztéséhez, és alternatív programot kínál a rendezetlen területek (épített és természeti környezet) turisztikai, rekreációs funkcióval való megtöltésére a természeti értékek, zöldfelületek és növényállomány megőrzése mellett.

Az ötletpályázat kiemelt célja a Citadella épületére vonatkozó hasznosítási javaslat befogadása és feltárása, amely rendezni képes az erődítmény Budapesten és Magyarországon betöltött szerepét, és a Gellérthegy megújulását is szolgálja.

A kiíró a pályázóknak teljes tervezési szabadságot kíván biztosítani a koncepció kialakításában.

A pályaművek díjazására és megvételére szánt összeg bruttó 40 millió forint.

A bírálati szempontok:

Jelkép – a pályamű mennyiben érzi szükségesnek egy jelkép teremtését, hogyan értékeli a helyszín szimbolikus jelentőségét, jelenleg betöltött szerepét, helyzetét.

Megjelenés, városkép, látvány – a pályamű által felvetett ötletek harmonikusan illeszkednek-e a városképbe, kiemelten pedig a Duna-parti budai sziluettbe, mely változatos morfológiai adottságú természeti környezetet és épített elemeket ötvöz magában.

Funkció, megvalósíthatóság, helyénvalóság – a pályamű olyan releváns, megvalósítható, értékálló koncepciót képvisel-e, mely hosszú távon képes rendezni a Gellérthegy és annak részét képező Citadella jövőbeni szerepét.

Városszerkezet, megközelíthetőség – a pályamű korszerű harmonikus megoldásokkal igyekszik-e becsatolni a városvérkeringésébe a területet, megteremteni a valódi kapcsolatot a Gellérthegy és a környezete között, segíti a terület megközelíthetőségét, fejleszti a közlekedési kapcsolatokat (akár a forgalmi rend változtatása által).

Innováció, értékőrzés, értékteremtés – a pályamű megfogalmaz-e olyan innovatív, fenntartható ötleteket, melyek a kialakult állapot értékeit megtartva, azokat új értékekkel ruházza fel, új tartalommal tölti meg.

Határidők:

Az ötletpályázat pályaműveinek postára adási határideje 2016. október 3-a. Az eredményhirdetés dátuma 2016. november 10-e. A lebonyolításban szakmai segítséget nyújt a Miniszterelnökség háttérintézménye a Lechner Tudásközpont.

(Forrás: Gellérthegypályázat.hu)