Új pályázati felhívás jelent meg Világörökségi helyszínek fejlesztése címmel 11,5 milliárd forintos keretösszeggel a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) – tájékoztatta Rákossy Balázs a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára kedden az MTI-t.

A minisztérium szerint a világörökségi helyszíneken található kiemelkedő egyetemes értékek megőrzését, védelmét, bemutatását szeretnék elérni. A turisztikai funkció erősítésével a hosszú távú fenntartható működést  szeretnék biztosítani – tette hozzá Rákossy Balázs. Általános elvárás a komplex és interaktív szolgáltatásokat nyújtó vonzerő kialakítása, további látogatószám és költés generálása – emelte ki.

A felhívás hozzájárul a kormány gazdaságfejlesztési céljaihoz, mert a fejlesztéseken keresztül közvetlenül és közvetve is üzleti lehetőséget kíván biztosítani kis- és középvállalkozásoknak, valamint tovább növeli az erős multiplikátorhatásokkal rendelkező turizmus iránti keresletet, így jelentősen hozzájárulhat a munkahelyteremtéshez is – vélekedett az államtitkár.

(MTI)