2016. október 14. 22:10

A budajenői önkormányzat és a kormány közel 40 millió forintos támogatásából német nemzetiségi emlékhely lesz a budajenői magtárból.

Hetven évvel ezelőtt több mint 800 németajkút űztek el Budajenőről, míg Magyarországról közel 200 ezret. Az ő emléküket, illetőleg utódaikat kell megtisztelnünk azzal, hogy segítjük az országos és a helyi nemzetiségi önkormányzatokat, támogatjuk óvodáikat és iskoláikat, egyben segítjük megőrizni hagyományaikat – mondta Soltész Miklós a Pest megyei településen rendezett sajtótájékoztatóján. Az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára hozzátette: ennek jegyében fogtunk össze a budajenői műemlék magtár megőrzéséért.

Az országos és a helyi német nemzetiségi önkormányzat, a budajenői önkormányzat és a kormány közel 40 millió forintos támogatásából valósult meg a XVIII. században, a betelepülő svábok által épített magtár teljes külső rekonstrukciója, szerkezeti megújítása, gépészeti helyreállítása és az alsó szint helyrehozatala – emelte ki a politikus. A jövőben itt jön létre a magyarországi és a Kárpát-medencei nemzetiségek – kiemelten a német nemzetiség – egyházi emlékeinek bemutatása.

A német nemzetiségi önkormányzat, valamint a kormány összefogásának köszönhetően a 2016-os tanévben már 45 köznevelési intézményben tanulhatnak német nemzetiségi diákok. A támogatási rendszer eredménye, hogy az elmúlt hat év során a német nemzetiség támogatása közel háromszorosára, 660 millióról több mint 1,9 milliárd forintra nőtt. Ennek is köszönhető, hogy a gyarapodó német nemzetiség a magyar nemzetet is erősíti – hangsúlyozta Soltész Miklós.

(Forrás: kormány.hu)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó