Az óbudai Mészkő utca egyik hatalmas, több mint 23 ezer négyzetméteres telke eddig sem volt használaton kívül: egy részét a környékbeliek régóta igénybe vették például séta, pihenés, kutyasétáltatás céljából. 

A telek másik része azonban – ahogyan ez az üres önkormányzati telkekkel sajnos gyakran előfordul – a korábbi években mágnesként vonzotta az illegális hulladékot, egészen 2012-ig. Akkor azonban felröppent a hír, hogy egy helyi civil szervezet, a Háromhegyek Közhasznú Egyesület felkarolná a jobb sorsra érdemes terület ügyét: egy alapos rendbetétel után parkot alakítanának ki. 

A Háromhegyek Egyesület az Óbudai Önkormányzattal közösen első lépésként az illegális hulladéktól tisztította meg a területet, majd másfél éve, 2015-ben szabadtéri fitneszeszközöket helyeztek ki. 

(Fotó: Komporday Tamás)

A terület tehát elkezdett újjászületni, ám az igazán nagy lépés csak most következik: a nemrég lezárult közösségi tervezés eredményeként többfunkciós parkot alakítanak ki a Mészkő utcában, ehhez egy decemberi döntésnek köszönhetően a III. kerületi önkormányzat 380,5 millió Ft támogatást kap a kormánytól. 

A „közösségi tervezés” kifejezést manapság mind gyakrabban halljuk, pedig korántsem valami furcsa, rendhagyó újdonságról van szó: egyszerűen azt jelenti, hogy egy (köz)terület (park, tér) felújításakor a tervezésbe a szakemberek mellett a közterületet ténylegesen használó embereket és a környéken lakókat is igyekeznek bevonni. Ez remek módszer arra, hogy elkerüljük az olyan felújításokat, amelyek csak a tervezőasztalon mutatnak jól: a senki által nem használt, forgalmas utak mellé tett padokat, a gyalogosok szokásait figyelmen kívül hagyó, rosszul kialakított járdákat. 

A Mészkő parkba ennek köszönhetően olyan funkciók kerülnek majd, amelyekre valóban igény van. Lesz amfiteátrum-rendezvénytér, a kamaszoknak játszó- és sportkert, játszótér, pihenőkert, a terület helytörténeti múltját bemutató kiállítótér, autóparkoló és megfelelő közvilágítás is. A parkrészeket úgy tervezték, hogy az eltérő funkciók ne zavarják egymást, így bárki bármikor használhatja majd azokat.

A végső terveket Wallner Krisztina tájépítész a közösség ötleteit figyelembe véve készítette el. Ő volt egyébként a Millenáris park egyik tervezője, de nevéhez fűződik a balatonfüredi Tagore sétány, illetve több óbudai és újbudai park rekonstrukciója is. Az építkezés még az idén elindul.  

Nyitókép: (Fotó: Komporday Tamás)