Az önkormányzat szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, kiemelt feladatának tekinti, hogy megemlékezzen elismert művészekről, tudósokról, sportolókról. A szociális, egészségügyi és művelődési bizottság, valamint a tulajdonosi, kerületfejlesztési és lakásgazdálkodási bizottság azt javasolja az önkormányzat képviselő-testületének, hogy állítson 5:4-es méretarányú, egész alakos portrészobrot Göncz Árpád emlékére a kerületben tavaly átadott Göncz Árpád Városközpontban. Göncz Árpád, aki 1990 és 2000 között volt államfő, 2015 őszén, életének 94. évében hunyt el.

A testület elé terjesztik azt is, hogy a kerületi önkormányzat ajánljon fel a fővárosi önkormányzatnak a Varga Imre által készített Lukács György-szobor áthelyezésére a tulajdonában álló közterületet. A Fővárosi Közgyűlés január 25-ei ülésén döntött arról, hogy lebontják Lukács György filozófus, kommunista politikus szobrát a XIII. kerületi Szent István parkban, ahol helyet kap majd egy Szent István királyról készült alkotás.

A két bizottság javasolja továbbá: a képviselő-testület engedélyezze, hogy a Tekintet, Ördögh Szilveszter Alapítvány elhelyezze Ördögh Szilveszter József Attila-díjas író portrészobrát, Kocsis András alkotását a Népfürdő utcai parkban, valamint engedélyezze, hogy a XIII. kerületi bolgár önkormányzat szobrot állítson Dunyov István 1848-as honvéd alezredesnek, magyar és olasz szabadságharcosnak a Dunyov István utca és a Kassák Lajos utca kereszteződésénél található parkban.

(MTI)