A városligeti parkrehabilitáció első, ősszel induló ütemének kiviteli terveit mutatták be a tervezők kedden Budapesten. A tervező Garten Studio 118 szervezet 558 javaslatának felhasználásával készítette el júniusra a Városliget parkrehabilitációs vázlattervét, majd szeptemberre az első ütem kiviteli terveit – közölte a keddi, hetedik Liget Park Fórumon a projekt kert- és tájépítészeti feladatokért felelős miniszteri biztosa.

Persányi Miklós kiemelte, hogy elkészült a Városligeti Faápolási Protokoll is, amely kőbe vésve tartalmazza a park fáinak ápolásával kapcsolatos eljárásrendet; egyszerre szolgálja a szakszerűséget és az átláthatóságot. Ezentúl minden, fákkal kapcsolatos döntés csak a protokoll figyelembevételével születhet meg – hangsúlyozta, hozzátéve: csak a legindokoltabb beavatkozásokat lehet elvégezni. A miniszteri biztos beszámolója szerint megkezdődhet a faállomány évtizedes késésben lévő felújítása, a háromszintű növénytakaró kialakítása és a beteg fák cseréje. Persányi Miklós a parkrekonstrukció első üteméről szólva elmondta: annak elemeit igyekeztek körültekintően kiválasztani, miközben folyamatos egyeztetéseket folytattak az érintettekkel.

Minden elem megújul

Az egyik parkhasználói csoport a környékbeli gyerekek és a szabadtéri sport lehetőségeit kereső felnőttek, számukra már az első ütem keretében sportpályát alakítanak ki a szintén jövő tavaszra felújítandó Vakok kertje mellett, a most megvalósuló sportfunkciók a későbbi ütemek során azonban még jelentősen bővülnek majd. A kutyások számára a parkrekonstrukció során kettő, az első ütemben egy kutyafuttató épül. Az új kutyasportpálya a Hermina út mellé, egy épületegyüttes helyére kerül; a kutyák itt nemcsak futhatnak, de pancsolhatnak, áshatnak, kipróbálhatják az ügyességüket is. Az épület rekonstrukciójának lezárulta után megújul a Szépművészeti Múzeum környezete is, ahol sétára, rekreációra alkalmas környezet létesül 2018-ra – számolt be Persányi Miklós.

Szloszjár György, a Garten Studio vezető tervezője hozzáfűzte, hogy a Városliget rekonstrukciója során erősítik az alapvető parkfunkciókat: megújul a közműhálózat és a közvilágítás, számos illemhelyet alakítanak ki, kerékpártárolókat, szelektív hulladékgyűjtőket, információs táblákat helyeznek ki, és az akadálymentesítés is megvalósul. Eközben megkezdődik a faállomány megújítása, ami a beteg és balesetveszélyes, valamint az invazív fajok pótlását jelenti értékes, várostűrő fajokkal – közölte a tervező, hozzátéve: az első ütemben 39 fát vágnak ki, 67-et ültetnek, míg 19-et átültetnek.

Beszámolója szerint a Hermina úti kutyafuttató több mint fél hektárt foglal majd el; a közvilágítással ellátandó területet tíz méter széles zöldfelületi sáv védi a Hermina út felől. A Vakok kertje elkerítettsége megmarad, továbbra is elsősorban a vakok és mozgássérültek számára lesz látogatható. Ezen a területen új gyógy- és fűszerkertet hoznak létre, megújul a tájékozódást segítő burkolatrendszer, felújítják az építményeket, a vízarchitektúrát, a növényzetet, valamint egy új épület is létesül. A Vakok kertje mellett kialakított sportterület elsősorban, de nem kizárólag a közeli oktatási intézményeket szolgálja ki 200 méteres futókörrel, két többcélú labdapályával, távolugró gödörrel, kültéri fitneszeszközökkel, két 60 méteres futópályával, okospaddal és ezek mellett egy új illemhellyel.

Parkhoz illeszkedő épületek

Kis Péter, a Plant-Atelier Peterkis Kft. vezetője a Vakok kertjének pihenőpavilonját és a sportpályák illemhelyét mutatta be, hangsúlyozva, hogy a parkhoz jól illeszkedő, a fák közé simuló épületeket képzeltek el.

A pihenőpavilon tervezéséhez számos egyeztetés tapasztalatait használták fel, itt pihenőteret, valamint illemhelyet és mozgássérült illemhelyet is kialakítanak, míg a sportpályák illemhelyét gyermek-, családbarát és akadálymentes funkciókkal, továbbá extenzív zöldtetővel is ellátják majd.

Persányi Miklós és Szloszjár György a fórumon elhangzó kérdésekre válaszolva elmondták: a napokban írták ki a parkrekonstrukció közbeszerzési eljárásait, ezek sikeres lezárulta esetén a munkálatok akár már október végén megkezdődhetnek. Szloszjár György számításai szerint az első ütem megvalósításának költsége egymilliárd forint lehet.

A Liget Budapest projekt keretében felépülő Magyar Zene Háza kedden közölte az MTI-vel, hogy a spanyolországi Segoviában megrendezett Hay Fesztiválon teltházas érdeklődés kísérte az intézmény szeptember 22-i bemutatkozó előadását. A kultúra találkozása a természettel című eszmecserén Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa, valamint Fudzsimoto Szú, a Magyar Zene Háza tervezője beszélgetett Martha Thorne-nal, a Pritzker Építészeti Díj ügyvezető igazgatójával. Baán László elmondta: az épület újfajta zenei központként koncertekkel, zenepedagógiai foglalkozásokkal és interaktív kiállításokkal várja majd a látogatókat, míg Fudzsimoto Szú arról számolt be, hogy az intézmény hármas funkcióját (kiállító-, előadóművészeti és oktatási tér), illetve lokációját is szem előtt tartva álmodta meg a házat.

(MTI)