Már jövőre érzékelhetőek lesznek az emberek számára a budai egészségügyi fejlesztések – mondta a nemzetgazdasági miniszter egy hétfői sajtótájékoztatón, amelyen elhangzott, hogy a II. kerület 6,8 milliárd forint állami támogatással új szakrendelőt kap. 

Négymillió embert látnak el

Varga Mihály – aki a II. és III. kerület országgyűlési képviselője – köszönetet mondott a magyar gazdaság szereplőinek, hogy munkájuknak köszönhetően Budapest és környékének egészségügyi fejlesztésére is tud fordítani a kormány. Hangsúlyozta: Budapest és Pest megye mintegy négymillió embert lát el, ők megújult intézményekben gyógyulhatnak majd. Ismertette: az Egészséges Budapest program keretében a kormány a következő tíz évben több jelentős fejlesztést valósít meg, a fővárosi és agglomerációs kórházakat, valamint szakrendelőket kívánja megújítani. Hangsúlyozta: ezek a fejlesztések azt a célt szolgálják, hogy minél gyorsabban, könnyebben lehessen egészségügyi szolgáltatásokhoz hozzájutni. 

Már az idén 40 milliárd forintot fordítanak a budapesti és Pest megyei kórházi fejlesztésekre: 21,7 milliárd forintot orvostechnikai eszközök beszerzésére 18,3 milliárd forintot pedig építészeti tervezésre, előkészítésre. Emellett hét budapesti és főváros környéki rendelő fejlesztésére, kialakítására költenek 24 milliárd forintot. Uniós forrásokból energetikai fejlesztésekre is jut 11 milliárd forint – ismertette. 

Az Egészséges Budapest programon belül a Szent János Kórházban 1,4 milliárd forintos orvostechnikai fejlesztés lesz: MR-berendezést kap az intézmény, folyamatban van a nővérszálló felújítása és korszerűsítik a fűtési rendszert is – sorolta. A Szent Margit Kórházban eszközfejlesztésre és infrastrukturális beruházásra 1,8 milliárd forint jut, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben 200 millió forintos műszer- és informatikai fejlesztésre nyílik lehetőség. A miniszter külön megemlítette a Budai Irgalmasrendi Kórház, valamint a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi épületében tervezett fejlesztéseket 12 milliárd és 9,4 milliárd forint értékben. 

Fejlesztés a II. kerületben

Láng Zsolt (Fidesz-KDNP), a kerület polgármestere közölte: a vissza nem térítendő kormánytámogatásból megvalósuló 7500 négyzetméteres szakrendelő a Frankel Leó út 80-82. szám alatt épül meg, önerőként az önkormányzat a mintegy egymilliárd forint értékű telket adja hozzá. A kerület történetének legjelentősebb egészségügyi beruházásáról azt mondta: most hat különálló telephelyen, főként az 1930-as és 40-es években épült intézményben zajlik szakrendelés, illetve alapellátás. Az ellátási terület a több mint 36 négyzetkilométeres II. kerület csaknem 90 ezer lakosára terjed ki, de földrajzi elhelyezkedése és közlekedésigócpont-szerepe miatt évente – a területen kívüli betegekkel együtt – csaknem 400 ezer esetben nyújt ellátást - közölte.

A tervek szerint az újonnan felépítendő épületben helyet kap a II. kerületi önkormányzat egészségügyi szolgálatának valamennyi szakrendelője, gondozója, valamint a tevékenységüket támogató laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai egysége. Az épület közösségi közlekedéssel is jól megközelíthető, de 144 zárt parkolóhelyet is kialakítanak majd a dolgozók, illetve a betegek számára. 

Cserháti Péter, az Egészséges Budapest program koordinációjáért felelős miniszteri biztos egyebek mellett azt emelte ki beszédében, hogy a telephely-koncentráció a hatékonyabb működést segíti, és üdvözölte a járóbeteg-szakellátó intézmények korszerűsítését, mivel ezzel a kórházakat is tudják majd tehermentesíteni. 

(MTI)