2018. január 26. 12:33 | Írta: pest buda

Ígéretünk szerint mérleget vonunk Budapest tavalyi évéről, és előre tekintünk 2018-ra. A pesti oldal következik.

Írta: Viczián Zsófia

 

 

Tavaly év elején úgy tűnt, hogy Budapesten több, nagy volumenű beruházás indulhat meg, valóságos építési lázban fog égni a város. A tervekhez képest végül talán szerényebb lett az év végi mérleg, de összességében a pesti oldal sem panaszkodhat.

A Bakáts téri templom is megújulhat az eucharisztikus találkozóra (Fotó: Viczián Zsófia/pestbuda.hu)

Ligetek, parkok, sétányok

A tavalyi év legnagyobb visszhangot kiváltó projektje a Városliget megújítása lett. Ami most látszik ebből, az egyelőre nem sok – ez részben természetes jelenség, hisz a megvalósítás előtt hosszas egyeztetésekre van szükség. Eddig a projekt leglátványosabb eredménye a Feszl-pavilonok megépítése volt – itt egy kis üröm vegyül az örömbe, mert a megváltozott fogyasztói igényekhez ezek a valóban tetszetős épületek nem alkalmazkodnak teljesen. A Közlekedési Múzeumról év közben eldőlt, máshol valósul meg (Kőbányán, az egykori Északi Járműjavító területén). Nekiláttak az Olof Palme ház felújításának is, ami Millennium Házaként, kiállítótérként nyithat meg már idén, de elkezdődtek a kutyáknak szánt játszótér és a Vakok Kertjének a munkálatai is. Minden nosztalgiánk ellenére örömmel nyugtázhatjuk azt is, hogy 2017-ben elbontották a legendás Petőfi Csarnokot.

Múzeumkert (Fotó: Viczián Zsófia/pestbuda.hu)

És ha már park: kisebb léptékű, de nagyon fontos terv volt a Nemzeti Múzeum parkjának rendbetétele. Ez úgy tűnik, idénre maradt – ha kész lesz, örömmel mutatjuk majd be. Zöldfelület szempontjából fontos eredmény volt, hogy 2017-ben városszerte folytatódott a faültetési program is.

Nagy várakozás előzte meg a vizes világbajnoksághoz kapcsolódó rakparti felújítást is – ez el is készült időre, igaz, sokszor nem éppen úgy, ahogy azt sokan remélték. Sétányok és játszóterek is létesültek, de a forgalom és a szalagkorlát is maradt, sőt, újabb korlát is épült. Az előzetes ígéretek szerint vízparti térré alakult volna az Erzsébet híd pesti hídfője, és a Belgrád rakpart is: ennek egyelőre nincsen nyoma. Viszont ne feledjük, hogy a sporteseménynek köszönhetjük, hogy a Duna Aréna elkészült: kicsi sárga, kicsit zöld, de a mienk.

Rég várt zöld sziget lesz a városban az Orczy-kert is: ez várhatóan tavasszal lesz teljesen kész (egy része pedig már most is látogatható).

Ybl Casinója újra a régi fényében a Margitszigeten (Fotó: Viczián Zsófia/pestbuda.hu)

Ráadásként: a Margitsziget

Bizonyos, hogy a tavalyi év abszolút nyertese a Margitsziget. A vizes világbajnokság kapcsán rég várt fejlesztések valósultak meg itt – hogy mást ne említsünk, végre megoldódott a sziget csatornázása. Bár a határidőre nem készült el, de most már teljes valójában megcsodálható Ybl híres vendéglőépülete is, a Casino – még az egykori torony is visszaépült.

Most látszik csak, milyen harmonikus arányú, korabeli kifejezéssel élve „csinos” épület rejtőzött a hozzátoldott épületrészek alatt. Hasonlóan nagyszerű lett a Palatinus felújítása is, mely minden bizonnyal a turisták és a budapestiek számára is kedvelt célpont lesz, most már nem csak nyáron. És, hagyj említsük meg, számunkra különösen is kedves az a néhány tucat tábla, amelyek a Margitsziget botanikai érdekességeire, így a pestbuda oldalán is bemutatott idős fákra is felhívja a sétálók figyelmét.

Az Erzsébet híd két oldalán folytatódhat a rakpartok felújítása (Fotó: Viczián Zsófia/pestbuda.hu)

Ikonikus új épületek

Az idei remények sorolását is kezdjük a ligettel: ha minden jól megy, valóban elkezdődhet az új Néprajzi Múzeum építése. A területet már bekerítették, a régi múzeum már bezárt – a következő évek a műtárgyak számbavételéről, leírásáról, csomagolásáról fognak szólni, illetve a nagyszabású terv kivitelezéséről, amely egyúttal a park méltó kapuja is lehet majd. Megindulnak idén az Állatkert fejlesztéséhez kapcsolódóan a Pannon Park és Biodóm építési munkái. Épül a Liget projekt részeként, az egykori Szabolcs utcai kórház helyén az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ is, előreláthatólag ez idén kész is lesz.

Az új Néprajzi tervei (Fotó: Viczián Zsófia/pestbuda.hu)

Ikonikus irodaházak is elkészülhetnek idén – a kortárs építészet jegyében. Valószínűleg 2018-ban adják át a Telekom hatalmas székházát, amelyet már most a város egyik kapujaként emlegetnek. Építkezik az Ericson is, tavaly pedig a Nokia emelt hatalmas székházat Józsefvárosban. A modern építészet érdekes alkotása lett a nemrégiben átadott reptéri szálloda is. 2018-ban nem csak a teljes Orczy-park nyit meg, hanem a Ludovika Campus is elkészülhet. Itt új oktatási épülettel, kollégiumokkal és várhatóan egy sportcentrummal is gazdagodni fog a város.

Jól halad a Kossuth téren a metróállomás feletti irodaház építése is: reményeink szerint ez egy olyan modern épület lesz, amely harmonikusan illeszkedik majd a történelmi környezethez. A Központi Vásárcsarnok mögött, a Csarnok téren idén megnyithat az a hotel, amelynek hullámzó homlokzata talán a közeli Dunát idézi.

Az Iparművészetire több évig tartó felújítás vár (Fotó: Viczián Zsófia/pestbuda.hu)

Régi értékek megmentése

Tavaly bezárta egy időre kapuit néhány nagyon jelentős műemlék-épület is: megújulás előtt áll az Iparművészeti Múzeum (itt egyúttal új épületszárny is készül), a Kúria (eddigi Néprajzi Múzeum), az Operaház. Utóbbihoz kapcsolódva megindultak az Eiffel Csarnok munkálatai is, ahol az Opera próbatermei és raktárai lesznek. A tervek szerint az eredeti formájában állítják helyre a Közlekedési Múzeum egykori épületét. Nagyon várjuk azt is, hogy bebocsájtást nyerjünk a Szépművészeti Múzeum gyönyörűen restaurált Román Csarnokába (tavasszal), illetve hogy elkészüljenek az épület teljeskörű megújításával (talán az év végére).

Kíváncsian várjuk azt is, hogy miképpen születik újjá a Párisi Udvar: ez is egy régi szégyenfolt volt már a város szívében. A közelében a déli Klotild-palotát is felújítják, ebből is luxushotel lesz, aljában viszont újra nyithat a Belvárosi kávéház. A Bajza utca és az Andrássyút sarkán sarkon épül az Magyar Művészeti Akadémia új központja (a volt MÚOSZ-székházban), az egykori BM-kórházba pedig az Építészeti Múzeum költözhet majd be. Az eucharisztikus világkongresszushoz kapcsolódóan városszerte elindulhatnak a templomrekonstrukciók is. A rég óta üresen álló Tőzsdepalota, ismertebb nevén MTV-székháznál is dolgoznak már a munkagépek (irodaház lesz belőle; lásd a nyitóképet), és talán a Horváth Mihály téren szállodaként megújuló egykori telefonközpont is elkészül.

A Tőzsdepalota ma (Fotó: Viczián Zsófia/pestbuda.hu)

Elindultak egy különleges, de csaknem elfeledett terület megújítása is: ez a Salótarjáni utcai zsidó temető. A Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga is fel van állványozva – ez is nagyon régi tartozás már.

Első hallásra nem tűnik „régi értéknek” a Tűzoltó utca és a Thaly Kálmán utca sarkán a hatvanas években épült gyárépület, melyben egykor a Laboratóriumi Műszergyár működött: de igényes kollégiumként újjászületve talán Ferencváros egyik ékessége lehet. Hasonlóképp nem volt a kedvenc épületünk a történelmi belvárosban álló modern épület a Múzeum körúton (az Astoriához közeli gyorsétterem felett), de most, lakóházként újjászületve már sokkal jobban néz ki, különösen a lépcsőháza lett nagyon izgalmas, modern tér.

A felsoroltak mellett még számos lakóház és iroda is épül. Ha jövőre mérleget vonunk, talán majd leírhatjuk: Budapest számára 2018 a teljesülés éve lett.


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó