A tervek szerint az első ütemben visszaépül a háború után elbontott emelet és rizalit, illetve az eredeti tetőkontúr a budavári régi Pénzügyminisztériumra, ahová vissza is költözne az intézmény – írja a Tervlap.

A szerződés 9,8 milliárd forintról szól, másfél éves időtartamra. A teljes beruházás várhatóan 2,5 évig tart, a becsült bekerülési volumen 35-38 milliárd forint.

Az egykori, hétszintes Pénzügyminisztérium Fellner Sándor és Egerzeiger Gyula építészek tervei szerint épült és 1905-ben avatták fel. Az építkezés során számos új technikát alkalmaztak, így például vasbetont, acélszerkezetet is beépítettek az angol késő gótikus (Tudor) és a francia késő barokk (XVI. Lajos) stílusjegyeket felvonultató palotába.

A II. világháborúban súlyosan sérült épületet 1948-1955 között idősebb Kotsis Iván és Rados Jenő tervei alapján állították helyre, akik a rekonstrukció során erősen egyszerűsítették az épületet.

A tervek szerint a régi pénzügyminisztériumi épületbe a Nemzetgazdasági Minisztérium fog beköltözni, akik már tavaly elkezdték a József nádor téri székházuk eladásáról szóló tárgyalásokat.