A Kossuth Lajos utca 9. szám alatti palotát 1888-ban emelte Schmall Henrik építész. Nevéhez köthető egyebek mellett az Uránia Nemzeti Filmszínház, illetve a Párisi udvar.

Schmall keleties stílusban, moreszk részletekkel, csipkézett nyílásokkal tervezte meg a látszó vasszerkezetű épületet. Holzer Sándor – annak a Holzer Simonnak a fia, aki a Kígyó téren alapított konfekcióüzletet még 1869-ben – megvásárolta a palotát, ahol egy modern nagyáruházat rendezett be. 1907-ben a Holzer Simon Divatház földszinti eladótereit egybenyitották, és üvegtetőt emeltek fölé.

A Nyírvidék 1907-es 14. száma szerint a földszinten, valamint az első és második emeleten voltak az elárusító helyek, a negyedik-ötödik emeleten a szabóságok. „Aki belép, azt káprázatos fény veszi körül. Hatalmas velencei tükrök alatt sürög-forog a vásárló közönség” – írta a lap tudósítója. A belső terek hasonló pompával épültek fel, mint a korabeli nagypolgári és felső középosztálybeli lakások, vagy kávéházak. Az emeletekre két márványlépcsőház vezetett fel, este 16 villamos ívlámpa, és 400 izzólámpa világított.


A Holzer Divatház 1907-ben (Forrás: Hungaricana)

A vasszerkezetű homlokzata miatt csak „vasáruháznak” nevezett üzlet a környék legelőkelőbb divatüzlete volt, ide járt vásárolni egyebek közt Blaha Lujza, a királyi ház hölgytagjai, de a filmgyár is Holzertől rendelte meg a kosztümöket a produkcióhoz. A házban a cikkíró szerint 120 kereskedelmi alkalmazott, 400 szabó dolgozott, a vevőközönségnek pedig pazarul berendezett olvasóterem is rendelkezésére állt. A tulajdonos terjeszkedett, megvette és átépíttette a Kossuth Lajos utca 7-es számú házat is, amit a Schmall-féle formavilághoz igazíttatott.

Holzer halálát követően az üzlet hanyatlott, a gazdasági világválsággal pedig a bolt végleg tönkrement. 1931-ben kibérelte a házat a Magyar Köztisztviselők Szövetkezete, majd 1936-ban megvásárolta és átalakíttatta Nagykovácsi Milenkó kereskedő, vállalkozó. Nagykovácsi a keleties jellegű homlokzatot átalakíttatta, ekkor kapta a ház később ikonikussá vált szögletes megjelenését.

Nagykovácsi a Reáltanoda utca felé terjeszkedett, így akkorra az üzlet akkor már a kéőbbi, azonos című Kossuth Lajos utca 7. és 9. számból, valamint a Reáltanoda u. 8. és 10. alatti házból állt. Nagykovácsi Milenkó 1946-ban emigrált, az áruház szövetkezeti kezelésbe került. Nevezték Metro Áruháznak, majd 1948 májusában az Állami Áruházak lánc tagjaként Duna Áruháznak.

 

Az Úttörő Áruház homlokzata 1951 körül (Fotó: Fortepan)

1950-ben az állami vezetés úgy döntött, hogy szovjet mintára megnyitja a szocialista kereskedelem első gyermekáruházát, az Úttörő és Ifjúsági Áruházat. Az épületet Forgó Gábor tervei szerint átalakították, ablakait keskenyebbekre cserélték, földszintje egységes arculatot kapott a szomszédos házakéval. Az áruház megnyitását reklámkampány előzte meg, az újságok, a rádióadások hónapokkal előre hirdették a megnyitót. Az Úttörő Áruház átadásának napján három budapesti iskolában tanítási szünetet rendeltek el. Dobi István, a minisztertanács elnöke leplezte le a homlokzaton elhelyezett új neon hirdetményt. Az ismert dísz, a labdát dobáló kislány és kisfiú később került ide.

Az Úttörő Áruház az alsó szinttjén gyermekjátékokat és tanszereket árultak, az emeleteken voltak a ruházati osztályok. Akik ott jártak, felemlegetik, hogy az első emelet magasságában egy játékvasút pályát építettek a középső nyitott részre. A mennyezetről pedig két kis repülőgép lógott le és forgott körbe-körbe. Karácsony előtt az áruház gyermekoázissá alakult, a legújabb a szocialista piacon megjelenő játékok gazdag kínálatával.

A gyermekáruház belső tere 1970 körül (Fotó: Fortepan)

1966-ban az Úttörő is a Centrum áruházak működtetése alá került. Kínálata nem változott, bár a ruházati kereskedelemre nagyobb hangsúlyt fektettek. A rendszerváltás után még öt évig üzemelt Ifjúsági Áruház néven. Miután eladták a házat, az új tulajdonos 2000-ben bontási engedélyt kapott a városvédők, a környéken élők tiltakozása ellenére is. Területére és a jobb oldali szomszédja helyére új épület, szállodával kombinált irodaház került. Mindez a Reáltanoda utcában is két ház, a 10-es és a védett 8-as számú lebontását jelentette.

A Holzer Divatház és az Úttörő Áruház helyén álló épület

Az áruházból megmaradt a Kovács Margit-féle diszkút, ami az új szálloda belső udvarán található. Egy átgondolatlannak tűnő megoldással egy üvegpiramis alatt rejtették el.  

Címlapkép: A Holzer Divatház 1907-ben (Forrás: Hungarciana)