A II. kerületi önkormányzat közölte: Pesthidegkúton, a Kadarka és a Szabadság utca sarkán álló telken megkezdik az új óvoda építését. Az intézmény a Hidegkúti út 220. alatti óvodát váltja ki, várhatóan 2019 őszétől. Az önkormányzat a beruházáshoz 400 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást kapott.

A II. kerület a családosok körében az egyik legnépszerűbb városrész. Pesthidegkúton évről évre nő az óvodai beiratkozások száma, a jelentkezések minden évben meghaladják a rendelkezésre álló férőhelyeket. Jóllehet az önkormányzat az elmúlt évtizedben összesen közel másfél milliárdos beruházással 750 új hellyel bővítette óvodai hálózatát, az intézményrendszer bővítése folyamatosan napirenden van.

Az új épület megépítéséhez szükséges telket az önkormányzat biztosította a Kadarka utcában, az óvodát az önkormányzat saját forrásból működteti majd. A meglévő helyett egy új, korszerűbb épület megépítésével az üzemeltetési költségek az eddigieknél jóval alacsonyabbak lesznek, mivel az új óvodaépületben megújuló energia- (napenergia) és csapadékvíz-hasznosítás valósul meg, illetve egészségesebb lesz az új környezet. Az új óvoda a Pokorny József Sport- és Szabadidőközpont, valamint az épülő uszoda területével határos. Az uszoda alkalmas lesz az óvodai igények ellátására, ami lehetővé teszi óvodai úszásoktatás bevezetését is.

A tervezett Kadarka utcai óvoda hasznos alapterülete 1167 négyzetméter. Az új épületben részleges pince, földszint és emelet lesz. Az építési költség előreláthatólag több mint 800 millió forint lesz.