Írta: Pestbuda.hu

2019. szeptember 26. 14:00

Egyetlen vételi ajánlat érkezett a XII. kerületi, Királyhágó utca 1-3. szám alatti egykori tiszti kórház épületére, így az ingatlan kikiáltási áron, 4.060.190.000 forintért kelt el a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő nyilvános árverésén. A nagyértékű ingatlan így hamarosan a jelenlegi bérlő tulajdonába kerülhet, aki új kórházépületet szeretne emelni a telken.

Különlegesen értékes helyen, Buda központjában, az Alkotás utca–Királyhágó utca sarkán értékesített a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő egy kivételes adottságú ingatlant: egy 25 982 négyzetméteres telket a rajta lévő épületekkel: az egykori tiszti kórházat.

Kikiáltási áron

A nyilvános liciten győztes új tulajdonosjelölt (akinek nevét hivatalosan még nem hozták nyilvánosságra) valamivel több, mint 4 milliárd forintot fizet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek az ingatlanért. Az ingatlan a kikiáltási áron kelt el, tehát senki nem licitált rá a meghirdetett árra.  

Az 1939-ben készült főépület ötemeletes, vasbeton szerkezetű, lapos tetős építmény (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az ügylet ugyan kedden este lezárult, de hivatalosan eredményt csak a törvény által megszabott fellebbezési határidő letelte után hirdetnek, ezt követően 15 nap áll rendelkezésre a szerződés megkötésére. A vevőnek a valamivel több, mint 3 milliárd forintot a szerződéskötést követő 30 napon belül egyösszegben kell átutalnia, tekintettel arra, hogy 1 milliárd forintot már befizetett árverési biztosítékként a licitálásra való jelentkezéskor.

A nyertesről tudni lehet, hogy az a jelenlegi bérlő, a Budai Egészségközpont Kft. tulajdonosa. A kft. működteti az Országos Gerincgyógyászati Központot a Királyhágó utcai épületben; utóbbi vezetője, Varga Péter Pál kórházigazgató egy rádióinterjúban azt közölte, hogy régóta tervezik az épület megvásárlását, és indultak is az árverésen, és ha megnyerik, új kórházépületet fognak építeni, mert a régit kinőtték.

Kinőtte a régi épületet az Országos Gerincgyógyászati Központ  (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az ingatlan a tulajdoni lap szerint 1865-től volt állami tulajdonban, és 1958-ban jegyezték be vagyonkezelőnek a Honvédelmi Minisztériumot. A XII. kerületi önkormányzatnak ugyan 2008-tól elővásárlási joga van, de nem valószínű, hogy élni kíván vele, ezenkívül az ingatlant (az ELMÜ vezetékjogán túl) semmiféle egyéb kötelezettség nem terheli.

A vagyonkezelő Honvédelmi Minisztérium 2007-ben kötött bérleti szerződést a Budai Egészségközpont Kft.-vel, amely az Országos Gerincgyógyászati Központ nevében vette bérbe az ingatlant. Honlapjukon azt közlik, hogy az Országos Gerincgyógyászati Központ hazánk egyetlen olyan közfinanszírozott kórháza, amely a gerincbetegségek diagnosztikájának és kezelésének teljes spektrumát átfogja.

A bérleti szerződésben leszögezték, hogy a bérlő olyan speciális egészségügyi szolgáltató, amely gazdasági társaságként működik ugyan, azonban közfinanszírozott egészségügyi ellátást – ennek keretében fekvőbeteg-ellátást is – végez. A szerződést eredetileg határozatlan időre kötötték, de 2009 decemberében ezt a pontot 2025. január 31-re módosították.

A havi bérleti díjat 1,5 millió forintban állapították meg, majd a 2009-es módosításkor vették bele, hogy a bérleti díj az éves fogyasztói árindex alakulásának megfelelően évente emelkedik.

A bérleti szerződés 2025-ig szólt volna, 1,5 millió forint volt a havi bérleti díj (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A 2019. február 7-től hatályos módosításba belekerült többek között, hogy a bérlő a Magyar Honvédség állományába tartozók, illetve nyugellátásba került személyek és közeli hozzátartozóik részére is hozzáférhetővé teszi a szakellátás igénybevételét.

Lapostető és vasbeton

Az árverési hirdetményben közzétett helyszínrajzon is látható, hogy a hatalmas telken több épület is található. A Királyhágó utcai főépületen kívül a telken még egy nagyobb alapterületű terül építmény terül el, ezenkívül vendégház és műhelyek, kertészeti épület, garázs a mentőknek és a portaépület (amelyben az elektromos kapcsolótér és az aggregátor is található).

Az 1939-ben készült főépület (amelyet 1976-ban és 1986-ban is átalakítottak) ötemeletes, a földszint alatt alagsor, az alatt pince is található. A vasbeton szerkezetű, lapos tetős építmény 8751 négyzetméteres.  Ehhez építettek hozzá, az épületre merőlegesen az 1970-es évek közepén szintén vasbetonból egy 2916 négyzetméteres kétemeletes toldalékot (amelynek ugyancsak van alagsora, az alatt pedig pincéje).

Szintén az 1930-as években épült a telek északnyugati sarkában egy 1817 négyzetméteres kétemeletes, lapos tetős téglaépület (alagsor és pince nélkül).  Az 1960-as években épült a 430 négyzetméteres földszintes, lapos tetős épület, amely a portának is helyet ad, de itt található az elektromos kapcsolótér és az aggregátorok. Szintén az 1960-as években húzták fel a 147 négyzetméteres garázsépületet, amely a mentők számára készült.

Az egykori krisztinavárosi katonai kórház 1872-ben készült gyönyörű épülete, amely az Alkotás utcára nyílt, megsemmisült a második világháborúban, az intézményhez tartozó Királyhágó utca felőli, 1939-ben épült modern épület viszont megmenekült (Az illusztráció a Vasárnapi Ujság 1872. augusztus 18-i számában jelent meg.)

Található még a telken egy 141 négyzetméteres, 1960-as években készült téglából épült vendégház, ez az épület a műhelyeknek is helyet ad. Készült az 1960-as években egy 63 négyzetméteres kertészeti épület is. Az összes épület együttesen 14 267 négyzetmétert tesz ki.

Az árverési hirdetményben is szerepelt, hogy a telek beépíthető. Az ingatlan a K-Eü-XII/4 jelű építési övezetbe tartozik, ez azt jelenti, hogy 15 százalékos a telek legnagyobb megengedett beépíthetősége, a terepszint alatt pedig 40 százalékos beépítettség engedélyezett.

Az előírások szerint a zöldterületnek legalább 60 százalékot kell kitenniük, a telekre tervezett épület pedig legfeljebb 15 méter magas lehet.

Védendő értékek

Az árverési felhívásban is szerepelt, hogy az ingatlan kertjében található mészkő díszkút, Szabó István alkotása nem része az értékesre meghirdetett vagyonelemnek.

Az is szerepel benne, hogy az „egykori Cs. és Kir. Helyőrségi Kórház melléképülete” felépítményt helyi védelemre javasolja Budapest XII. kerület Hegyvidék Elővédelmi jegyzéke.

Mindemellett a telken olyan fák és fasorok találhatók, amelyek a Hegyvidéki Önkormányzat rendelete szerint védendők és megtartandók. A terület a Miniszterelnökség örökségvédelmi nyilvántartása szerint védett régészeti lelőhely.

Nyitókép: A Királyhágó utca 1–3. szám alatti kórházépület (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó