Még Pesten született, de már Budapesten hunyt el Dobos C. József cukrász, szakácsmester, szakíró (1847-1924), a dobostorta megalkotója.

Dobos szakácsdinasztia tagja volt, apjától leste el a szakma fortélyait. 1878-ban megnyitotta csemegeüzletét, majd 1884-ben megalkotta a dobostortát, ami aztán nemzetközi karriert futott be. Tortáját az 1885-ös Országos Kiállításon mutatta be, átütő sikerrel. Újdonsága volt, hogy vajkrémet alkalmazott a torta elkészítéséhez. Mind a massza, mind a krém Dobos találmánya volt. A nagylelkű Dobos pályafutása végéhez közeledve, 1906-ban átadta az eredeti receptet a Fővárosi Cukrász és Mézeskalácsos Ipartestületnek, azzal az ajánlással, hogy bármelyik ipartestületi tag azt szabadon felhasználhatja. 
 
A cukrász- és szakácsmester elméjéből valójában nem csak a tortaötletére futotta: tartósított élelmiszereket is előállított, szarvagombától a lúdmájon keresztül a vadhúsecetig. 1881-ben megjelent Magyar–francia szakácskönyve a korabeli franciás gasztroízlést próbálta magyar földre plántálni, nem is sikertelenül: a rólád, a szósz és a kotlett szavak a magyar konyhákban is meghonosodtak. Dobos az 1896-os kiállításon is pavilonnal mutatkozott be. A szakácsmester franciás szakácskönyve olyan nagy hatással volt egy mai magyar bloggerre, hogy az receptről receptre megvalósította a mester ötleteit a doboscjozsefnyomaban blogon
 
Egy sikeres pályafutás után nehézségek árnyékolták be időskorát: hadikölcsönbe fektette a vagyona jelentős részét, amit sikerült aztán elbuknia, így elszegényedve hunyt el a Trianon utáni Budapesten. Emléke azonban mindaddig élni fog, amíg az édesszájúak meg-megkívánják azt a bizonyos dobostortát.
 
Álljon is itt a dobostorta eredeti receptje, magától a Mestertől:
 
„1 db. 22 cm átmérőjű tortához kell 6 db piskótalap. Receptje: 6 tojássárgáját jól kikeverünk 3 lat (5 dkg) porcukorral, 6 db tojásfehérjét felverünk habnak, jó keményre, 3 lat (5 dkg) porcukorral, utána összekeverjük a kikevert sárgáját, 6 lat (10 dkg) liszttel és 2 lat (3 és fél dkg) olvasztott vajjal. Egy tortához szükséges krém összeállítása: 4 db egész tojás, 12 lat porcukor (20 dkg) 14 lat (23 és fél dkg) teavaj, 2 lat szilárd kakaómassza (3 és fél dkg), 1 lat vanílliás cukor (1,7 dkg) 2 lat kakaóvaj (3 és fél dkg), 1 tábla csokoládé (20 dkg). A fenti 4 tojást, 12 lat porcukrot gázon felverünk és ha meleg, addig keverjük a gázról levéve, amíg ki nem hűl. 14 lat vajat jól kikeverünk, 1 lat vanílliás cukrot teszünk bele, 2 lat olvasztott kakaóval és 2 lat olvasztott kakaóvajjal összekeverjük, a 12 lat felmelegített puha állapotában levő táblacsokoládét is. Ezután a hideg tojásos masszával összeöntjük és jó átkeverés után 5 lapot összetöltünk, a hatodikat áthúzzuk dobos cukorral és 20 részre vágjuk.”