A nemrég nemzetközi díjat nyert Várkert Bazár a megújulás szimbóluma, hiszen – ha egy pillanatra félretesszük a felújítás körüli jogos és jogtalan kritikákat – egyvalamit biztosan nem lehet elvitatni tőle: Budapest több évtizedes szégyenfoltjából az egyik legizgalmasabb helyévé vált, ahol sokféle funkció találkozik, kilátópontnak például éppúgy alkalmas, mint parknak vagy rendezvényközpontnak. Mindenekelőtt azonban gyönyörű és izgalmas épületegyüttes, amely felújított állapotában még jobban tükrözi építésének eredeti célját: a várhegy alatti területek rendezését (vagyis az egykori királyi palotához méltóvá tételét). 

A felújított Várkertből azonban mind ez ideig hiányzott egy minőségi étterem, ahova betérhetnek az arra járók. Ám felmerül a kérdés: milyen vendéglő illik oda? A válasz nem egyszerű, hiszen a Várkert egyszerre exkluzív és mindennapi, hiszen elhelyezkedését és kialakítását tekintve ugyancsak frekventált, ezzel együtt azonban mind jobban beépül a város kulturális életébe. 

Izgalmas és elegáns belső tér

A Bárkert Bistro magát olyan helyszínként határozza meg, ahol a sokszínű gasztronómia mellett a múlt találkozik a jelennel. Nos, az összképet tekintve úgy tűnik, az étterem sikerrel vegyíti a különböző stíluselemeket külsőleg és belsőleg egyaránt. A helyszín valóban különleges, a Várkert Bazár földszinti, hatalmas, hófehér boltíves terei ugyanis igazán exkluzív körülményeket biztosítanak. A belső ugyanakkor a klasszikus és a modern kellemes elegye: mindenből éppen annyit sikerült beletenni, amennyi szükséges ahhoz, hogy az ember jól érezze magát benne. A bútorokat is sikerült jól megválasztani: szubjektív véleményünk szerint például a székek a legkényelmesebb darabok, amiken étteremben valaha helyet foglaltunk. 

A kellemes részleteken, míves lámpákon és a kortárs bútorokon szívesen elidőzik a szem, a hatalmas pálmák és a sok tükör pedig a boldog békeidők már csak fotókról ismert hangulatát csempészik körénk. Az olvasni szeretők számára szimpatikus gesztus az étterem végébe kihelyezett apró könyvesszekrényke, ahol a kevés, de sokféle könyv közül bárki választhat neki tetszőt a várakozás idejére, ha úgy tartja kedve (bár egyik általunk rendelt fogásra sem kellett 15 percnél többet várni).

Külön kiemelendő a hátsó, illemhelyekhez vezető szabálytalan, nyerstégla falrész, amely a Várkert Bazár más tereihez hasonlóan bátor, kortárs és inspiráló megoldás, amely azokat a helyiségeket is izgalmassá teszi, amelyeket más épületekben inkább elrejteni szeretnek. 

(Fotó: Bárkert)

Fuzionális konyha

A Bárkert Bistro ételeit az étterem olasz séfje, Fabrizio Caldarazzo a fuzionális konyha jegyében alkotta meg. Ez a gasztronómiai irányzat a különböző nemzetek ételeit és ízeit keveri, a Bárkert ét- és itallapja ennek megfelelően igen változatos, az extravagáns ízlésűek éppúgy találhatnak kedvükre valót, mint a hazai ízeket kedvelők. 

Azt hihetnénk például, hogy a hamburgernek egy elegáns étteremben nincs helye, a Bárkert Gourmet Burger azonban rácáfolt erre: a sült, tépett kacsahús remekül megfért a kecskesajttal és a rukkolával, a mellé kínált fűszeres, mártogatós sült burgonya pedig kiváló kiegészítőnek bizonyult. Az ízek érezhetően a helyükön voltak, ráadásul pompásan illettek egymáshoz, és bár az adag – magyar viszonylatban – nem számított nagynak, egy percig sem éreztük azt, hogy pénzkidobás lenne a fogásért elkért valamivel több mint 3000 forint. 

Az itallapnak sincs oka szégyenkezésre, a gazdag borválaszték mellett a manapság egyre divatosabb, több étteremben is felbukkanó házi limonádé általunk kikért, mentás változata például pont olyan ízű volt, amilyennek lennie kell, nem volt elcukrozva, de a szánkat sem húzta össze. Sőt, a Bárkertnek egy gyakori problémát is sikerült elkerülnie: a szívószállal folyamatos összetűzésbe keveredő rostok és citrommagok ugyanis itt nem zavarták a vendéget. 

A felszolgálók gyorsak, udvariasak és készségesek, a fizetés bankkártyával is zökkenőmentes volt, és bár a végösszegbe itt a szervizdíj is beleszámít (vagyis a borravaló eleve adott), úgy tapasztaltuk, a hely meg is érdemli azt. 

Amiben lehetne jobb

A negatívumok között szerepelhetne az árfekvés, ám világos, hogy a Bárkert nem az ebédre kiugró alkalmazottakat és az egyetemistákat célozza meg, hiszen egy főfogás általában 3-4000 forint között mozog. Az étterem azonban nem árul zsákbamacskát, és átverni sem akar, a helyszínt és az ételek minőségét tekintve tehát azt mondhatjuk: az ár valójában összhangban van az értékkel. 

Az elnevezés sem feltétlenül szerencsés, mert bár a „Bárkert” szellemes szójáték, (és mint ilyen, pillanatok alatt beépülhet a budapesti köznyelvbe), az étteremről a bisztró lenne az utolsó, ami eszünkbe jut. A magyarul leginkább gyors, pult melletti kiszolgálásra berendezett vendéglátóhelyet jelentő szóról ugyanis sokaknak előbb mereng fel a Szomszédok-sorozat konyakozóhelye, mint egy elegáns étterem, ez közel sem olyan fajsúlyos kérdés, mint például az ételek minősége.

A Bárkert szubjektív gasztrotesztünkön tehát jól szerepelt, hiszen a fentieken túl nem igazán sikerült más negatívumot találni. Ha a hely továbbra is ekkora hangsúlyt helyez a minőségre és az összhangra, jó eséllyel foglal majd helyet a budapesti gasztrokultúra legizgalmasabb éttermei között. 

10/9