A pesti zsidónegyed múltját és jelenét bemutató multimédiás kiállítás nyílik 585.000 m2 címmel csütörtökön a régi manhattani zsidónegyedben található WhiteBox Művészeti Központban, a Balassi Intézet – New York-i Magyar Kulturális Központ szervezésében.

A tárlat a budapesti VII. kerület kilenc szimbolikus terének segítségével teremt dialógust múlt és jelen között és tárja fel a negyed történetét, változásait, a változásokban álló állandóságát, a második világháborút megelőző időszaktól kezdve napjainkig – közölte az MTI-vel kedden a Balassi Intézet.

A cím a zsidónegyed alapterületére utal, „arra a sűrű városi közegre, melyet átitat az urbánus kultúra, a vallási újjáéledés és a közösségi élet”. A tárlat középpontjában álló épületek a zsidó élet három alapvető, kultikus terét szimbolizálják: a szakrális, a közösségi és az organikus tereket – áll a kiállítás ajánlójában.

Az épületek létére és funkcióira egy-egy videó reflektál, melyek változatos technikai megoldásokkal hol absztrakt, hol direkt módon ragadják meg mindazokat a történeteket, melyeket a negyed falai magukban hordoznak.

A zsidónegyed sokszínűségét tükrözik a közreműködő művészek által használt művészeti stratégiák. A személyes történetek ugyanúgy megjelennek ezekben a vizuális alkotásokban, mint a kollektív kulturális emlékezet darabjai. A kiállításnak művészeti, történeti és technikai szempontból is több rétege van. Az archív fotók, Szombat Éva kortárs felvételei, a konceptuális videofelvételek és Kalotás Csaba zenei kompozíciója mind a negyedbe invitálják a látogatókat – közölte a Balassi Intézet.

(MTI)