Országos léptékű tudományos és közművelődési projektet kezdett el a Magyar Nemzeti Levéltár a magyarországi reformáció feldolgozására és az ismeretek terjesztésére. A projektben sor kerül többek között az 1526 és 1570 közötti időszak protestantizmussal kapcsolatos forrásanyagának teljes körű feldolgozására, annak digitalizálására és közzétételére is. A levéltár egyházi levéltárakkal és intézményekkel, gyűjteményekkel és civil szervezetekkel együttműködve valósítja meg átfogó céljait. 

„A MNL több mint hatvan munkatársa vesz részt a projektben. A munka levéltári szakma valamennyi fontos részére kiterjed, a forrásfeltárástól a restauráláson át a digitalizálásig és a tudományos kutatásig” – fogalmazott Fülöp Tamás, a levéltár főigazgató-helyettese.

A most induló honlap nem csak azt a célt szolgálja hogy az eredményekről beszámoljon, hanem tanulmányok, események is elérhetőek lesznek rajta.

A kormány által létrehozott Reformáció Emlékbizottsága által támogatott kezdeményezés levéltári esteken, könyvbemutatókon kívül az ifjúságot is megcélozta, így országos szintű pedagógiai programokat is indítani fog. a Reformáció Emlékbizottság az ötszáz éves jubileumra egy forrást szimbolizáló emlékhelyet is kialakít, amely a budai várban található Murád pasa bástyájánál fog állni.

„Szeretnénk, ha méltó módon tudnánk megünnepelni a reformáció 500 éves jubileumát. Mivel a reformáció erős nyomot hagyott Magyarország és Európa történtetében, ezért vallom, hogy ezeket a nyomokat meg kell jelölni, hogy mutassák az utat a jelen és a jövő számára is” – fogalmazott Hafenscher Károly miniszteri biztos. 

(Forrás: Evangelikus.hu)