Együttműködési megállapodást kötött öt kelet-közép-európai főváros, Budapest, Bécs, Pozsony, Prága és Varsó első kerületének polgármestere – mondta Nagy Gábor Tamás, a magyar főváros I. kerületének polgármestere az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint a Budavári Önkormányzatnak eddig is voltak kétoldalú kapcsolatai az egyes önkormányzatokkal, de arra eddig nem volt példa, hogy egy találkozón mind az öt kerület vezetése bemutatkozzon.

Nagy Gábor Tamás hangsúlyozta, a városrészek elsősorban kulturális, turisztikai, városüzemeltetési és műemlékvédelmi területeken működik majd együtt. Hozzátette: meg kell haladni azt a gondolkodásmódot, hogy a másik városban turisztikailag vagy gazdaságilag legyőzendő felet látnak. Az egész régió vonzerejét növeli, ha a városok együtt fejlődnek és lesznek stabilak.

A rendszeresen megszervezendő találkozók célja, hogy a nemzetközi kapcsolatrendszereken keresztül több információja legyen a feleknek egymásról – mondta.

A budapesti volt az első olyan ülés, ahol mind az öt város I. kerületének polgármestere személyesen magjelent, Varsó a budapesti eseményen csatlakozott a kezdeményezéshez.

 

(MTI)