A Budapesti Nyári Fesztivál azért különleges és emelkedik ki a fesztiválok sorából, mert hidat képez a színházi évadok között - hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán területért felelős főpolgármester-helyettes az esemény szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Bán Teodóra, a fesztivált szervező Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a romantika jegyében megvalósuló fesztivál kiemelkedő eseménye a londoni Globe Színház és a Monte Carlo Balett Shakespeare-előadása lesz a Margitszigeten. 

A Városmajorban többek között Bereményi Géza Shakespeare királynője című művét mutatják be Udvaros Dorottya és Rátóti Zoltán főszereplésével, valamint Nyáry Krisztián Így szerettek ők című könyveiből készül ősbemutató Nagy-Kálózy Eszter, Gryllus Dorka, Rudolf Péter és Simon Kornél közreműködésével, a Kaláka megzenésített verseivel.

A színházi szemle versenyprogramjában hat előadás szerepel a Városmajori Szabadtéri Színpadon: Csiky Gergely Buborékok című vígjátéka a nagyváradi Szigligeti Színház, Lev Birinszkij Bolondok tánca című tragikomédiája a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának előadásában, Moliere Tartuffe-je a tatabányai Jászai Mari Színház, Caragiale Zűrzavaros éjszakája a Miskolci Nemzeti Színház, Shakespeare Makrancos Katája a szombathelyi Weöres Sándor Színház, valamint a Jézus Krisztus szupersztár a kaposvári Csiky Gergely Színház és a Bozsik Yvette Társulat közös produkciójában.

A Nemzeti Filharmonikusok koncertjén június 10-én közreműködik Yuja Wang kínai zongoraművész, vezényel Kocsis Zoltán. Verdi Traviáta című operája Anger Ferenc rendezésében június 24-én és 26-án Miklós Erika és Giuseppe Filianoti olasz tenor főszereplésével, az Otello szabadtéri bemutatója július 29-és és 31-én látható Desdemona szerepében Rost Andreával, a címszerepben Marc Heller amerikai tenorral. 

Július 22-én rendezik meg a Három tenor a Margitszigeten című operagálát, amelyen az amerikai James Valenti, a német Martin Mühle és a francia Sébastien Guéze lép színpadra, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát Halász Péter dirigálja.

Felnőtteknek szóló éjszakai revüshowt rendeznek augusztus 12-én és 13-án, Webber Evita című musicalje július 8-án és 10-én látható, Oscar/Zene címmel Nic Raine karmester és a Budapest Symphony Orchestra július 15-én szimfonikus filmzene-koncertet ad.     

A londoni Shakespeare's Globe A két veronai nemes című előadást mutatja be július 1-jén, míg a Rómeó és Júlia a Monte Carlo Balett előadásában elevenedik meg augusztus 5-én. A társulat Jean-Christophe Maillot igazgató koreográfiáját adja elő Prokofjev zenéjére.

Stacey Kent dzsesszénekes június 12-én, Stanley Jordan dzsesszgitáros, valamint Alegre Correa brazil gitáros-énekes, Horváth Kornél és Dörnyei Gábor ütőhangszeres művészek július 2-án adnak koncertet. Augusztus 20-án a Virtuózok lépnek színpadra, a Magna Cum Laude zenekar akusztikus-szimfonikus koncertje augusztus 25-én várja a közönséget.

(MTI)