Az ásatások legelső lépéseiről szólnak a régészet napja idei programjai, amelyek pénteken és szombaton várják előadásokkal és bemutatókkal a látogatókat országszerte.

Az elmúlt évben a tudományos munka teljes folyamatát – a lelőhelyek, leletek felfedezésétől egészen a kiállításrendezésig – mutatta be a Magyar Régész Szövetség által szervezett rendezvénysorozat, amelynek idei programjain az érdeklődők arra kaphatnak választ, hogy milyen jelek, adatok alapján tudják a szakemberek, hogy a föld alatt egy lelőhely rejtőzik, honnan ismerik fel, hogy azok milyen jellegű, illetve mely korszakból származó leletek – olvasható a rendezvény holnapján.

A programok során kiderül továbbá, hogy milyen szerepet játszik egy-egy felfedezésben a véletlen szerencse, milyen szakmai, tudományos ismeretek állnak a régészek munkája mögött, valamint hogy mit kell és mit nem szabad tenni a társadalom civil tagjainak, ha vélhetően régészeti lelőhelyre bukkannak.

A résztvevő múzeumok, örökségvédelmi intézmények és egyetemi régészeti tanszékek az idén is színes programokkal fogadják az érdeklődőket az ország számos pontján, pénteken elsősorban a gyermek- és iskoláscsoportokat, szombaton pedig a családokat és felnőtteket várják.

A szolnoki Damjanich János Múzeum például különleges műhelylátogatást szervez, amelynek során az érdeklődők a régészeti leletanyag restaurálásának részleteivel, a kerámiakészítés technikájának jellegzetességeivel ismerkedhetnek meg, a váci Tragor Ignác Múzeum kertjében miniásatást rendeznek, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban pedig a terepen elvégezhető, az ásatást megelőző műszeres vizsgálatokról lesz szó.

Budapesten a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központban a régészeti lelőhelyek azonosításának elméleti hátteréről és a napi gyakorlatban jelentkező kérdéseiről beszélnek az intézet szakemberei, akik előadásukat geofizikai műszerek bemutatásával egészítik ki. A Budapesti Történeti Múzeum Aquincumi Múzeumában régészhomokozó, a Eötvös Loránd Tudományegyetem Régészettudományi Intézetében pedig régészeti játszótér és leletsimogató várja az érdeklődőket.

A Magyar Régész Szövetség által 2014-ben kezdeményezett esemény külföldön már régi hagyományokkal rendelkezik, az Egyesült Államokban például minden év októberének harmadik szombatján fesztivállal ünneplik a régész szakmát.

(MTI)