Király Ferenc szobraiból nyílt kiállítás Formák a mindenségből címmel a Várkert Bazárban; a retrospektív tárlat a nyolcvanéves művész mintegy hatvan alkotását vonultatja fel.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese a tárlat csütörtöki megnyitóján hangsúlyozta: a magyar származású szlovéniai szobrász „megszólít bennünk valami olyat egy élettelen anyagon keresztül, ami a lelkünkbe hatol”.

Az államtitkár szerint nem véletlenül Király Ferenc a Mura-vidék első Munkácsy-díjjal elismert képzőművésze, művészetéhez szülőföldje is rengeteget ad hozzá. A szobrász munkássága a két nemzetet is összeköti, hiszen identitásunk közös elemei közösséget tudnak létrehozni – fejtette ki Rétvári Bence.

L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára elmondta: olyan nagy formátumú képzőművészről van szó, aki mind a szlovén, mind a magyar művészeti életben a legmegbecsültebbek közé tartozik.

A szlovén és a magyar kormányok nemrég tartottak közös ülést, amely számos témában fellendítette a két ország közötti együttműködést, ennek egyik állomása a ma megnyíló kiállítás is - emlékeztetett L. Simon László, hangsúlyozva, hogy a 25 éve önállósult Szlovénia mindig rendkívüli barátsággal fordult a magyar kisebbséghez.

Metka Lajnscek, a Szlovén Köztársaság magyarországi ideiglenes ügyvivője kiemelte: Király Ferenc sokoldalú művész, aki nemzetiségileg vegyes környezetben alkot, Szlovénia és Magyarország között pedig a nemzeti kisebbségek különös kapcsot jelentenek.

Damjana Pecnik, a Szlovén Köztársaság kulturális minisztériumának államtitkára hangsúlyozta: a művészeti alkotások egyetemessége minden időben tud érvényesülni, hiszen nyelvüket minden ember beszéli.

Király Ferenc ráadásul nemcsak saját műtermében alkot, hanem a lendvai művésztelepek kezdeményezője és társszervezője is – fűzte hozzá.

Gyutai Csaba, a Várkert Bazár ügyvezető igazgatója arról szólt, hogy Király Ferenc olyan alkotó, aki már életében klasszikussá vált; „szobrai lélekkel, szívvel, szeretettel teli alkotások” – fogalmazott.

P. Szabó Ernő művészettörténész elmondása szerint Király Ferenc művészetének három kulcsszava a remény, a keletkezés és a szerelem. „Organikus formáiban benne rejlik a születés, a kibontakozás folyamata” – jellemezte Király Ferenc munkáit a szakember, hozzátéve: műveinek jó része a szerelemről, a női szépségről, az erotikáról szól.

Az alkotó szülővárosa, Lendva, a 19. században Zala Györgyöt, a neobarokk szobrászat neves alakját adta. Király Ferenc formálódásához azonban ljubljanai tanulmányai is nagyban hozzájárultak, majd a világ számos tájára tehetett tanulmányutat, végül azonban visszatért szülőföldjére, ahol máig alkot - mondta el P. Szabó Ernő.

A Formák a mindenségből címet viselő kiállítás július 31-ig tekinthető meg a Várkert Bazárban.

(MTI)